Η VW λέει «αντίο» στα χειροκίνητα κιβώτια


Όπως αναμενόταν ένας ένας οι μεγάλοι κατασκευαστές ανακοινώνουν το τέλος των χειροκίνητων κιβωτίων από τα νέα μοντέλα τους. Η Volkswagen έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αυτών των εταιρειών.

  • 30/8/2021

Με την ηλεκτροκίνηση να γνωρίζει σταδιακή ανάπτυξη και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας ήταν λογικό πως κάποια στιγμή θα βλέπαμε το σταδιακό τέλος των μέχρι σήμερα κυρίαρχων χειροκίνητων κιβωτίων.

Σήμερα είναι η σειρά της Volkswagen, του μεγαλύτερου Ευρωπαίου κατασκευαστή να ανακοινώσει πως σταδιακά από το 2023 θα ξεκινήσει να αποσύρει από τη γκάμα της τα μοντέλα με μηχανικά κιβώτια. Ο ένας και βασικός λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης και των νέων προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα μοντέλα που συνεργάζονται ιδανικά με ένα αυτόματο κιβώτιο.

Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός λόγος για τους ίδιους τους κατασκευαστές είναι φυσικά η μείωση του κόστους, καθώς αναζητούν εναγωνίως τρόπους να εξοικονομήσουν πόρους. Σ’ αυτό έρχεται να βοηθήσει και η συνεχώς μειωμένη ζήτηση για χειροκίνητα κιβώτια από τους καταναλωτές.

Έτσι, η σταδιακή παρόπλιση του χειροκίνητου κιβωτίου θα ξεκινήσει το 2023 και αναμένεται να κορυφωθεί το 2030, όταν πλέον οι μοναδικές διαθέσιμες επιλογές στη γκάμα των Γερμανών θα είναι τα αυτόματα κιβώτια.

Συγκεκριμένα, το πρώτο μοντέλο της VW που θα προσφέρεται αποκλειστικά με το διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων θα είναι το νέο Tiguan, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το 2023. Η νέα γενιά Passat που επίσης θα έρθει στην αγορά μέσα στο 2023 θα είναι το δεύτερο μοντέλο που θα προσφέρεται χωρίς χειροκίνητη μετάδοση.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα δούμε την πλήρη κατάργηση των μηχανικών κιβωτίων, κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο με δεδομένο ότι η γκάμα της μάρκας θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της αποκλειστικά από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, η σταδιακή κατάργηση των χειροκίνητων κιβωτίων θα αφορά και τις άλλες μάρκες του Group VW, δηλαδή τις Skoda, Seat και Audi.