Η ζωή με το 500.000ό Nissan LEAF στην Νορβηγία


Καθώς η Νορβηγία ηγείται της παγκόσμιας επανάστασης της ηλεκτρικής κινητικότητας, η Μαρία Τζάνσεν είναι μια από τους πρωτοπόρους στην ηλεκτροκίνηση, ως περήφανη ιδιοκτήτρια του  500.000ου  Nissan LEAF.

  • 17/6/2021

Η Νορβηγία έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ξεπερνούν τις πωλήσεις αυτοκινήτων με βενζίνη, ντίζελ ή υβριδική τεχνολογία. Η χώρα ηγείται στην ηλεκτροκίνηση, έχοντας εισαγάγει μια σειρά κινήτρων από τη δεκαετία του 1990, για οδηγούς που κάνουν τη μετάβαση. Αυτά κυμαίνονται από φοροαπαλλαγές έως εκπτώσεις στα τέλη στάθμευσης και από τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων λωρίδων κυκλοφορίας έως την καταβολή χαμηλότερων διόδων.

Παρά την πανδημία COVID-19, οι παγκόσμιες πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 43% πέρυσι, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα να βρίσκουν νέους ιδιοκτήτες. Ένα από αυτά τα EV ήταν ένα  κόκκινο Nissan Leaf με μπαταρία 62 kWh, που πλέον σταθμεύει σε ένα διπλό γκαράζ στο Nordre Frogn της Νορβηγίας.

Η Μαρία Τζάνσεν, ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου αυτοκινήτου πιστεύει ότι το Leaf της  είναι, εκτός από μια σωστή επιλογή για το περιβάλλον, άνετο και οικονομικά  αποδοτικό, προσφέροντας όλα όσα χρειάζεται από ένα αυτοκίνητο. "Είναι ασυναγώνιστο!", όπως χαρακτηριστικά λέει. "Η οδήγησή του  είναι μια καταπληκτική, μοναδική εμπειρία."

Αυτό το Leaf είναι το δεύτερο της Μαρίας. Αγόρασε το πρώτο το 2017 και την άρεσε τόσο πολύ, που αποφάσισε να πάρει το νεότερης γενιάς. Για τη Μαρία, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξάντληση της μπαταρίας, ακόμη και για μεγαλύτερα ταξίδια. “Μπορούμε εύκολα να επισκεφθούμε την οικογένειά μας στη Σουηδία χωρίς να χρειάζεται να επαναφορτίσουμε την μπαταρία στο δρόμο”, εξηγεί. "Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο στο οποίο μπορώ να βασιστώ."

Επιπλέον, η Μαρία λέει ότι αισθάνεται ασφαλής χρησιμοποιώντας το προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT. “Ξέρω ότι θα επέμβει αυτόματα εάν αποσπάται η προσοχή μου”, εξηγεί. "Το Around View Monitor είναι επίσης πολύ χρήσιμο για στάθμευση και αναστροφή."

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του Nissan  Leaf, του πρώτου EV μαζικής παραγωγής  στον κόσμο που κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία, γράφεται  στη Νορβηγία. Για παράδειγμα, το 2018, ήταν το επιβατικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα. Μια έρευνα του 2020 για 14.000 οδηγούς EV στη Νορβηγία,  χιλιάδες εκ των οποίων είναι  ιδιοκτήτες  Nissan LEAF,  έδειξε ότι σχεδόν το 95% είναι ικανοποιημένοι με τα αυτοκίνητά τους και το 66% ενθαρρύνουν τους φίλους τους να ακολουθήσουν το προβάδισμά τους. Η Μαρία είναι σίγουρα μια εξ αυτών.

Το Nissan Leaf, μπορεί τώρα να αποκτηθεί στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, σε τιμές που ξεκινούν από τις 27.500€ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή  και στην απόσυρση παλαιού οχήματος).