Honda CR-V Hybrid Racer: Ένα υβριδικό «τέρας» με κινητήρα 800 PS (photos-video)


Η Honda τιμά την αγωνιστική της κληρονομιά με ένα μοναδικό υβριδικό «κτήνος» που έρχεται για να... αλώσει τις πίστες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HONDA
  • 1/3/2023

Η Honda τράβηξε το κάλυμμα από το νέο της αγωνιστικό εγχείρημα: Το Honda CR-V Hybrid Racer είναι ένα μοναδικό υβριδικό μοντέλο, για το οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους πολλά τμήματα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόκειται για το κοινό πόνημα των μηχανικών του τμήματος Ανάπτυξης Επιδόσεων της Honda (HPD), και δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του στις αντιπροσωπείες της εταιρείας, αφού αποτελεί ένα one-off μοντέλο. Το φυσικό του περιβάλλον δεν είναι ο δρόμος, όπως θα περίμενε κανείς, βλέποντας την τεράστια πίσω αεροτομή του και ακούγοντας τον εκκωφαντικό του κινητήρα, αλλά η πίστα. Έτσι, το υβριδικό αγωνιστικό θα βρεθεί σε επιλεγμένους αγώνες IndyCar μέσα στη σεζόν.

Κι αυτό γιατί, κάτω από το αμάξωμα του δημοφιλούς οικογενειακού SUV κρύβεται ένα «τέρας» επιδόσεων, που φέρει κινητήρα από τα IndyCar. Πριν περάσουμε στα ενδότερα, το αμάξωμα του CR-V έχει υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις, με το κάτω μέρος να είναι φορτωμένο με ανθρακόνημα, ενώ έχουν τοποθετηθεί τεράστιοι λασπωτήρες στα πλαϊνά, και πόρτες που ανοίγουν σε στυλ πεταλούδας.

Το σασί είναι σωληνωτό και έχει σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο, με το πάνω μέρος του αμαξώματος να είναι βασισμένο σε αυτό του CR-V έκτης γενιάς. Αυτό φυσικά, αν εξαιρέσει κανείς την υπερμεγέθη πίσω αεροτομή.

Οι πίσω πόρτες δεν ανοίγουν, τουλάχιστον όχι με τον συμβατικό τρόπο. Το πίσω μέρος του Honda CR-V Hybrid είναι ενιαίο και ανοίγει στη μορφή «κοχυλιού» (clamshell), αποκαλύπτοντας τον πανίσχυρο κινητήρα που «κρύβει» το υβριδικό όχημα, σε όλο του το μεγαλείο.

Εκεί, βρίσκεται ένα κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων της Xtrac, συνοδεύοντας τον twin-turbo υβριδικό κινητήρα V6, ο οποίος «κατάγεται» από τα IndyCar, και πρόκειται να απασχολήσει ιδιαίτερα τους fans της συγκεκριμένης καατηγορίας, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στη μονάδα ισχύος που θα τροφοδοτήσει το εγχείρημα της Honda στα IndyCar το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν κινητήρα V6 της Honda, χωρητικότητας 2,2 L, ο οποίος τροφοδοτείται από πλήρωςανανεώσιμο αγωνιστικό καύσιμο της Shell. Ο πρόεδρος του HPD, David Salters, επιβεβαίωσε ότι η ισχύς του κινητήρα ανέρχεται στα 811 PS (800 hp), όμως δεν έχει αποκαλυφθεί αναλυτικά η ισχύς του θερμικού και του ηλεκτρικού μέρους, αντίστοιχα.

Τις μπαταρίες που θα περίμενε κανείς να βρει στην «καρδιά» του CR-V Hybrid Racer, έχουν αντικαταστήσει υπερπυκνωτές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της συνολικής ισχύος

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το μοντέλο αποτελεί ένα «κινούμενο εργαστήριο,» αφού η Honda θα χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες του για επιμορφωτικούς λόγους. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατανόηση του ηλεκτρισμού, και πως αυτός μπορεί να ενταχθεί στην εξίσωση των αγωνιστικών, κι όχι μόνο.

Το σωληνωτό σασί διαθέτει μπροστινή ανάρτηση και φρένα Brembo 15 ιντσών, τα οποία προέρχονται από το NSX GT-3. Στο πίσω μέρος, η ανάρτηση είναι Dallara IR-18 Indy, και συνοδεύεται από φρένα Brembo 14 ιντσών. Τα ελαστικά είναι μεγέθους 305/35 στο πίσω μέρος, και 285/35 στο μπροστινό, και έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ζάντες 20 ιντσών.

«Αυτή τη στιγμή, ο στόχος του είναι να εξερευνήσει τον εξηλεκτρισμό, τη διαχείριση ενέργειας, όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες, κι επίσης, για ενδεχόμενη χρήση στο δρόμο, οπότε θα το χρησιμοποιήσουμε ως εργαστήριο,» εξήγησε ο Salters.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει το όχημα από κοντά, σε ορισμένους αγώνες IndyCar, και μάλιστα θα βρεθεί στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Firestone Grand Prix, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα.

Ανακαλύψτε το Honda CR-V Hybrid Racer: