Ηλεκτρική Jaguar I-Pace έπιασε φωτιά ενώ ήταν σταθμευμένη! (photos)


Για τέταρτη φορά το συγκεκριμένο EV SUV καίγεται με αυτό τον τρόπο. Οι... υποψίες πέφτουν στις μπαταρίες του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ELECTREK
  • 9/8/2022

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν αρκετοί, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερη πιθανότητα να πιάσουν φωτιά σε σχέση με αυτά που «φορούν» κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να ξεσπάσει φωτιά ακόμα και χωρίς ο ηλεκτροκινητήρας τους να είναι σε λειτουργία. Ο,τι συνέβη, δηλαδή, σε μία Jaguar I-Pace του 2019.

Πριν από περίπου 1,5 μήνα, νωρίς το μεσημέρι, ο Gonzalo Salazar, ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου SUV εδώ και 2 χρόνια, άκουσε κρότους να έρχονται από το γκαράζ του σπιτιού του. Το προηγούμενο βράδυ είχε βάλει το EV του να φορτίζει και το πρωί οδήγησε με αυτό περίπου 25 χιλιόμετρα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όταν έφτασε στο γκαράζ, αντίκρυσε ένα πυκνό σύννεφο καπνού και αμέσως έσπευσε να βγάλει το αυτοκίνητο στο δρόμο. Λίγα λεπτά αργότερα - και ενώ ο ίδιος είχε επιστρέψει στο σπίτι και έκανε τις απαραίτητες επαφές με την εταιρία - το I-Pace τυλίχτηκε στις φλόγες. Η φωτιά τόσο δυνατή και έκαιγε για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα μόνο το εμπρός τμήμα της Jaguar να μείνει σχεδόν άθικτο.

Σύμφωνα με το Electrek, αυτό είναι το τέταρτο γνωστό περιστατικό ενός I-Pace που καίγεται με τον ίδιο τρόπο. Το I-Pace χρησιμοποιεί μπαταρίες LG Chem, με την LG να έχει κατασκευάσει, επίσης, τις κυψέλες που χρησιμοποιήθηκαν στο Chevrolet Bolt EV.

Πρόκειται για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του οποίου η παραγωγή σταμάτησε για αρκετούς μήνες πέρυσι, στην προσπάθεια να διορθωθεί πρόβλημα που εμφανίστηκε στην μπαταρία του και σχετιζόταν με πιθανότητα ανάφλεξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 17 Chevrolet Bolt EV έπιασαν φωτιά!

Προς το παρόν, το μόνο που θέλει ο Salazar είναι να αναλάβει η Jaguar την ευθύνη για την καταστροφή του αυτοκινήτου του, αλλά δεν βλέπει «φως», τουλάχιστον όχι άμεσα: «Η ασφαλιστική μου εταιρεία έστειλε έναν εμπειρογνόμωνα, έκανε την έρευνά της και δήλωσε ότι το αυτοκίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η Jaguar, από την πλευρά της, δεν βοηθάει καθόλου. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα, αλλά λόγω του κινδύνου νέας φωτιές, δεν μπορούν να βρουν ένα μέρος όπου μπορούν να σηκώσουν το αυτοκίνητο. Ετσι, προς το παρόν δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για αυτό που συνέβη».