Ημερίδα CAR AND DRIVER: Οι ειδικοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τους φοιτητές (video)


Οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο χώρο της αυτοκίνησης, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στην Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη» και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών.

  • ΦΩΤ.: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ
  • 23/10/2022

Στην Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε την Κυριακή (16/10) το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσιάστηκαν οι ομάδες των Ελληνικών πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και την εξέλιξη της αυτοκίνησης.

Επιπλέον, στη διάρκεια της ημερίδας, εξειδικευμένοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι μηχανολόγοι, δημοσιογράφοι, σχεδιαστές αυτοκινήτων και στελέχη της ελληνικής αγοράς από τον κλάδο του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας, μοιράστηκαν με τους φοιτητές τις πολύτιμες εμπειρίες τους από την πολυετή και πετυχημένη παρουσία τους στο χώρο και τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές.

Ο Κώστας Στεφανής, με τις 29 συμμετοχές σε Ράλι Ακρόπολις και την τεράστια εμπειρία του ως συνοδηγός αγώνων, από το 1970, ανέδειξε τη «σωστή κατανομή των ρόλων ως το μυστικό για την επιτυχία μιας ομάδας», σαν και αυτές που στελεχώνουν οι φοιτητές συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα Formula Student.

Ο Τάκης Θεοχαράκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., βλέποντας μπροστά του, στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατεταγμένα θερμικά και ηλεκτρικά μονοθέσια, κατασκευασμένα από τους φοιτητές, ήταν ξεκάθαρος απευθυνόμενος προς αυτούς: «Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το αυτοκίνητο, ξεχάστε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ξεχάστε τους βενζινοκινητήρες, και ας είμαστε πολλοί petrolheads».

Αντίθετα, εξαιρετικά διστακτικός απέναντι στον... μονόδρομο της ηλεκτροκίνησης, στον οποίο βαδίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, εμφανίστηκε ο πρώην Διευθυντής Τμήματος Συστημάτων Μετάδοσης & Εναλλακτικών Μορφών Κίνησης της Fiat Powertrain Technologies (FPT), Δρ. Κωνσταντίνος Βαφείδης. «Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι που προσωπικά δεν παραδέχομαι σαν τη μοναδική λύση. Δε συναγωνίζεται καθόλου έναν κινητήρα φυσικού αερίου ή diesel», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εφευρέτης, Δημήτρης Κορρές, με πλήθος ευρεσιτεχνιών, ερευνών, μηχανολογικών κατασκευών και αυτοκινήτων, όπως το super car P4, «μοιράστηκε» με τους φοιτητές το δρόμο προς τη γνώση για την κατασκευή ενός μονοθεσίου και αποκάλυψε: «Ετοιμάζω ένα γρήγορο buggy που θα μπορεί να πηγαίνει με 200 km/h και ένα πάρα πολύ φθηνό αγροτικό».

Όσο για το σχεδιασμό ενός μονοθεσίου; «Το design των αυτοκινήτων πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό», τόνισε ο Car Designer, Σωτήρης Κωβός (Kovos Design Studio), αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι καινοτόμες ιδέες για ένα σχεδιαστή, αλλά και ο σεβασμός στις αξίες των καταναλωτών.

Στο κομμάτι του motorsport, στο οποίο δραστηριοποιούναι οι φοιτητές μέσω του πρωταθλήματος Formula Student, ο Αλέξανδρος Λιώκης, είχε τη δική του, πολύτιμη, συμβουλή, για τα παιδιά. «Ειδικά στο motorsport έχει προτεραιότητα η λειτουργικότητα και μετά η αισθητική. Σαφώς μπορούμε να έχουμε όμορφα αυτοκίνητα, αλλά πρέπει να είναι λειτουργικά», ξεκαθάρισε ο Lead Exterior Designer της πανέμορφης Alfa Romeo Tonale.

Τέλος, ο αεροδυναμιστής και υπεύθυνος αεροδυναμικής της New Class Platform της BMW, Γιάννης Δημητρίου, ανέδειξε τα προβλήματα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση αλλά και τον... πόλεμο με τους σχεδιαστές. «Έρχονται σχέδια φουτουριστικά από τους σχεδιαστές και το αυτοκίνητο είναι κλειστό παντού. Οπότε εσύ, ως αεροδυναμιστής, κάνεις τις κινήσεις που πρέπει και τσακώνεσαι με τους σχεδιαστές».