Κι όμως, η μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών δεν είναι αυτή που νομίζεις


Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαστικών ετησίως δεν ανήκει σε καμία από τις εταιρείες που σου έρχονται πρώτες στο μυαλό.  

  • 16/8/2022

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ελαστικών;» οι πιο πιθανές απαντήσεις που μπορεί να ακούσει κανείς είναι Goodyear, Bridgestone ή Michelin. Όσο περίεργο όμως και αν δείχνει καμία από τις συγκεκριμένες εταιρείες δεν αντιστοιχούν στη σωστή απάντηση.

Η εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα ελαστικά ετησίως και διατηρεί τον τίτλο που της έχει δοθεί από τα Guinness World Records το 2011, είναι η Lego η οποία τη συγκεκριμένη χρονιά έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 381 εκατ. ελαστικών!

Σήμερα η παραγωγή της έχει μειωθεί κοντά στα 300 εκατ. ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή και μάλιστα με σχετική άνεση σε σχέση με τις παραδοσιακές εταιρείες. Αυτό οφείλεται στο ότι περισσότερα από το 50% των παιχνιδιών της συνοδεύονται από διαφορετικά είδη ελαστικών.

Και πώς είναι δυνατόν τα Guinness World Records να συγκρίνουν τα ελαστικά ενός παιχνιδιού με αυτά που «φορούν» τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα ελαστικά της Lego πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί, ενώ η γόμα τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ενός ελαστικού δρόμου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το... παιχνίδι κρίνεται στο μέγεθος αφού σύμφωνα με υπολογισμούς για κάθε ένα ελαστικό αυτοκινήτου αντιστοιχούν περίπου 200 ελαστικά της Lego. Αυτό σημαίνει πως αν η εταιρεία παιχνιδιών κατασκεύαζε ελαστικά για οχήματα, η παραγωγή της θα περιοριζόταν στις 1.9 εκατ. μονάδες.

Όπως και να έχει η Lego, η οποία φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια πορείας, έχει και με τη… βούλα τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή ελαστικών στον κόσμο και αυτό δεν μπορεί -προς το παρόν- να της τον αφαιρέσει κανείς.