Κλήση για ρεκόρ Γκίνες! Το πιο βαρύ πρόστιμο που έχει πληρώσει οδηγός για υπερβολική ταχύτητα


Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, οι οδηγοί πληρώνουν την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας πολύ ακριβότερα απ' ό,τι σε κάποιες άλλες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 13/6/2023

Είναι πλέον γνωστό ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης είναι πιο αυστηρές, σε σχέση με άλλες, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους οδηγούς που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, το Ην. Βασίλειο κι η Φινλανδία έχουν «βαρύ» ιστορικό σε αυτόν τον τομέα, αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα πρόστιμα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ.

Η καταπολέμηση του φαινομένου υπέρβασης του ορίου κι η αποτροπή των οδηγών από το να φέρονται με επικίνδυνο, για τους ίδιους αλλά και τους άλλους χρήστες του δρόμου, τρόπο, έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στις παραπάνω χώρες. Αυτό έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προβούν στη λήψη δραστικών μέτρων.

Για παράδειγμα, στην Αυστρία και την Ελβετία, η τιμωρία για μία τέτοια παράβαση του ΚΟΚ είναι η προσωρινή ή και ολοκληρωτική κατάσχεση του οχήματος, ενώ στη Γερμανία και τη Φινλανδία, όσο μεγαλύτερη είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσό που καλείται να καταβάλει ο οδηγός.

Στην τελευταία, ένας οδηγός βρέθηκε να οδηγεί με ταχύτητα 82 km/h, σε δρόμο όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας ήταν τα 50 km/h. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο συγκεκριμένος οδηγός προέβη στη συγκεκριμένη παράβαση μέσα σε μία δεκαετία, με την «καμπάνα» να ανέρχεται στα 121.000 ευρώ.

Φυσικά, ούτε οι δύο προηγούμενες κλήσεις ήταν ιδιαίτερα φθηνές, αφού το 2013 κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 95.000 ευρώ, ενώ το 2018 «ξέφυγε» με μόλις 63.680 ευρώ. Άλλωστε, η Φινλανδία έχει θέσει σε ισχύ ένα ιδιαίτερο σύστημα υπολογισμού των ποσών των κλήσεων, λαμβάνοντας υπόψιν το εισόδημα του κάθε παραβάτη. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο υψηλότερο και το πρόστιμο που θα χρειαστεί να πληρώσει.

Βέβαια, ο Φινλανδός δεν είναι εκείνος που έλαβε τη μεγαλύτερη κλήση στην Ευρώπη. Η εν λόγω κλήση μάλιστα ανήκει πλέον στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness και πρόκειται για έναν Σουηδό, ο οποίος ταξίδευε με ταχύτητα 290 km/h σε αυτοκινητόδρομο της Ελβετίας με όριο ταχύτητας 120 km/h. Η Mercedes-AMG SLS του κατασχέθηκε, ενώ αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 679.000 ευρώ.

Την ώρα του συμβάντος, το οποίο έλαβε χώρα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη Βέρνη και τη Λωζάνη, το 2010, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έχει καταγραφεί κάποια μεγαλύτερη παράβαση στη χώρα. Ο οδηγός συνελήφθη και αφέθη ελεύθερος λίγο αργότερα, αφού πέρασε από ανάκριση.

Όπως και στη Φινλανδία, τα πρόστιμα στην Ελβετία υπολογίζονται αναλογικά με το εισόδημα του κάθε παραβάτη, κι όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος ήταν αρκετά εύπορος. Το όχημα, το οποίο είχε μόλις παραλάβει από τη Γερμανία ο οδηγός, πέρασε από τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το οδόμετρο ήταν όντως ελαττωματικό, όπως υποστήριξε ο ίδιος.