Lancia Stratos: Ο θρύλος ζωντανεύει... ψηφιακά


Ανεξάρτητος σχεδιαστής προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου την ιστορική Lancia Stratos με μια μοντέρνα ματιά.

  • 22/4/2021

Ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται μία ιστορική Lancia Stratos σήμερα, μπορεί να φτάσει να κοστίζει μέχρι και 500.000 δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναι απαραίτητο εξωφρενικό για μερικούς, αν αναλογιστούμε την τεράστια φήμη που απέκτησε το αυτοκίνητο, όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν και ειδικά μέσα από τους αγώνες. Έτσι, μια ακόμα προσπάθεια αναβίωσης ενός τέτοιου θρύλου, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση.

Η Lancia Stratos HF γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70’, αλλά πέρα από το αγωνιστικό μοντέλο και τις συμμετοχές στα ράλι, υπήρχε και η έκδοση δρόμου, η οποία ήταν εξαιρετική στην οδήγησή της.

Έπειτα είναι η καταπληκτική σχεδίασή της με το σφηνοειδές σχήμα που παραμένει κατά κάποιο τρόπο ακόμα και σήμερα διαχρονικό. Το έργο είναι φυσικά του σχεδιαστή Marcello Gandini, που ανήκε στο studio του Bertone.

Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη, που κάποιοι αποφάσισαν την αναβίωση του μοντέλου και συγκεκριμένα η MAT για τη νέα Stratos Coupe, η οποία βασίστηκε στα μηχανικά μέρη της Ferrari 430 Scuderia και ήρθε στη ζωή σε 25 μονάδες μόλις.

Κάποιοι φανατικοί βέβαια του αυτοκινήτου, ίσως επιθυμούσαν την πιστή αντιγραφή του πρώτου αυτοκινήτου, αλλά κάτι τέτοιο εύκολα λέγεται, δύσκολα πραγματοποιείται.

Η γνήσια Stratos ήταν δημοφιλής για τις compact διαστάσεις και το κοντό της μεταξόνιο, που επέτρεπε στον οδηγό να αλλάξει κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή το ένιωθε ανάγκη.

Η σημερινή είναι φαρδύτερη σε πλάτος, μοιάζει πιο μακριά σε μήκος, ενώ οι προφυλακτήρες, αλλά και η αεροτομή είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι.

Η ελαφριά κατασκευή του σημερινού πρωτότυπου, από ότι δείχνει η εικόνα του αυτοκινήτου, οφείλεται στην εκτενή χρήση ανθρακονημάτων στο αμάξωμα, όπως τα spoilers, η αεροτομή στο πίσω μέρος και οι περσίδες στο πίσω τζάμι.

Η μοντέρνα εικόνα της Stratos συμπληρώνεται από τις εξατμίσεις που βρίσκονται τοποθετημένες ψηλά και τη συνεχόμενη λωρίδα των φωτιστικών σωμάτων LED.