Lilium: Τα πρώτα αεροταξί στο Ορλάντο, το 2025


Έχετε ζητήσει ποτέ από κάποιον ταξιτζή να σας «πετάξει» λίγο παρακάτω; Ε, αυτή η μεταφορική έκφραση δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 13/11/2020

Η αλήθεια είναι πως στα πλαίσια μίας out-of-the-box μελλοντικής κινητικότητας, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που ασχολούνται με την εξέλιξη αεροχημάτων. Από κολοσσούς όπως η Airbus μέχρι σχετικά άγνωστες startup, σαν τη Lilium, για την οποία και θα μιλήσουμε, στην προκειμένη περίπτωση.

Τα ιπτάμενα οχήματα, ή eVTOL, είναι κατασκευές που μπορούν να μεταφέρουν έναν ή περισσότερους επιβάτες, σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, χωρίς να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες και σίγουρα χωρίς άγχος για την κίνηση στους δρόμους. Αποστάσεις 200-300 km είναι εφικτές και μπορούν να διανυθούν σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που το αερόχημα θα βρεθεί στον αέρα.

Αναφορικά με τη Lilium, εξελίσσει το δικό της eVTOL, το οποίο ονομάζει Lilium Jet, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με το σχεδιασμό vertiports, εγκαταστάσεων που μπορούν να από-προσγειωθούν τέτοια οχήματα. Εντός του 2025, όπως αναφέρεται, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει την πρώτη της μονάδα στην Αριζόνα, η οποία θα είναι και η πρώτη γενικά στις ΗΠΑ.

Τα ηλεκτρικά της αεροχήματα θα είναι σε θέση να μεταφέρουν έως και 5 επιβάτες, είτε σε πτήσεις εξυπηρέτησης μεταφορικών αναγκών, είτε ακόμη και για τουριστικούς σκοπούς. Αυτό θεωρείται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά της περιοχής, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, αφού το Lilium Jet δεν χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα αλλά 36 ηλεκτροκινητήρες για τη λειτουργία του. Η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 298 km/h ενώ θεωρείται ότι με ένα δίκτυο 15-20 vertiports θα μπορεί να καλύπτεται επαρκώς μία περιοχή άνω των 3.200 km.  

Σε πρώτη φάση τον χειρισμό θα έχουν επαγγελματίες πιλότοι, έτσι ώστε ο κόσμος που θα τα χρησιμοποιεί να νιώθει τη σχετική ασφάλεια. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, τα αεροχήματα αυτά θα περάσουν σε αμιγώς αυτόνομη λειτουργία, εφόσον η τεχνολογία το επιτρέψει.