Μ. Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ παραγωγής από το 1982


Η έλλειψη ημιαγωγών είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί τον Σεπτέμβριο η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 42% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και σε αριθμό που αντιστοιχεί σε εκείνον σχεδόν προ τεσσαρακονταετίας.

  • 1/11/2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων τής Μ. Βρετανίας («SMMT»), τον Σεπτέμβριο κατασκευάστηκαν στα εργοστάσια της χώρας 67.169 καινούργια οχήματα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 42% μικρότερος από αυτόν του ίδιου περσινού μήνα και αντιστοιχεί στον όγκο παραγωγής που υπήρχε εκεί τη χρονιά τού 1982. 

Αιτία για τη μειωμένη παραγωγή είναι –φυσικά– η έλλειψη τσιπ τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των οχημάτων. Τα στελέχη της Ένωσης ανακοίνωσαν ότι περισσότερο από το 80% των αυτοκινητοβιομηχανιών που αποτελούν μέλη της έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη των ημιαγωγών και έχουν μειώσει αναγκαστικά την παραγόμενη ποσότητα οχημάτων.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, έχει δημιουργήσει προβλήματα που αφορούν στην απασχόληση των εργαζομένων στα εργοστάσια. Έτσι, έχουν γίνει περικοπές στο ωράριο, στις ημέρες λειτουργίας των μονάδων ανά εβδομάδα, ακόμα και απολύσεις προσωπικού, προκειμένου οι εταιρείες να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

Ο κ. Mike Hawes, Διευθύνων Σύμβουλος τής «SMMT», δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει να μάχεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας (του νέου κορωνοϊού), με την έλλειψη ημιαγωγών να καθυστερεί την παραγωγή. Χάθηκε μια ευκαιρία να προσφερθεί ουσιαστική βραχυπρόθεσμη στήριξη αυτού, λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια», τόνισε ο κ. Hawes, θέλοντας να επισημάνει ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό που περιέλαβε στον Προϋπολογισμό για τη στήριξη του κλάδου.