Mazda CX-50 2022: Γεννημένο στην Αμερική


Η Mazda North America παρουσιάζει το Mazda CX-50, το πρώτο μοντέλο που θα κατασκευάζεται από το νέο εργοστάσιο των Ιαπώνων στην Αλαμπάμα. Όλες οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε έως τώρα. 

  • 16/11/2021

Η Mazda  εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη νέα συνεργασία της με την Toyotaκαι σήμερα η Mazda North America παρουσίασε το Mazda CX-50, το ολοκαίνουριο SUV, που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την αγορά της Βόρειας Αμερικής. Θα είναι το πρώτο μοντέλο της Mazda  που θα κατασκευαστεί στο νέο εργοστάσιο της Mazda Toyota Manufacturing (MTM) στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Η παραγωγή του Mazda CX-50 αναμένεται να ξεκινήσει στην μονάδα παραγωγής MTM τον Ιανουάριο του 2022. Η MTM είναι μια κοινοπραξία μεταξύ των δύο μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών με ετήσια παραγωγική ικανότητα 300.000 αυτοκίνητα (150.000 έκαστη). Η μονάδα ιδρύθηκε ως μέρος της ευρύτερης συνεργασίας Mazda-Toyota, που περιλαμβάνει την κοινή ανάπτυξη τεχνολογίας για ηλεκτρικά οχήματα, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

Το ολοκαίνουριο Mazda CX-50 είναι το μοντέλο που θα παρουσιαστεί πριν από τα δύο μεγαλύτερα crossover SUV που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το Mazda CX-60, με δύο σειρές καθισμάτων, και το Mazda CX-80, με τρεις σειρές, θα είναι εξοπλισμένα με την plug-in υβριδική τεχνολογία συστημάτων μετάδοσης κίνησης στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας υψηλή απόδοση και χαμηλές εκπομπές, θα κυκλοφορήσει και ένας νέας γενιάς εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας Skyactiv-X ανάφλεξης με συμπίεση και ένας Skyactiv-D πετρελαιοκινητήρας με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V.

Το νέο compact crossover Mazda CX-50 θα προστεθεί στην γκάμα των ΗΠΑ πάνω από το Mazda CX-5. Το Mazda CX-50 βασίζεται στην πλατφόρμα των Mazda 3 και Mazda CX-30, ενώ θα τροφοδοτείται αρχικά από έναν από τους δύο βενζινοκινητήρες Skyactiv-G 2.5 και αργότερα θα ακολουθήσει ο εξηλεκτρισμός του. Ο κινητήρας Skyactiv-G των 2.5 λίτρων θα προσφέρεται τόσο σε ατμοσφαιρική, όσο και υπερτροφοδοτούμενη έκδοση. Οι ιπποδυνάμεις δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές από την ιαπωνική εταιρεία.

Το τελευταίας γενιάς σύστημα τετρακίνησης i-Activ AWD είναι στάνταρ, όπως και το Mazda Intelligent DriveSelect (Mi-Drive), το οποίο προσφέρει τρεις διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης (Normal, Sport, Off-road) για διάφορες συνθήκες.

Η εξωτερική σχεδίαση διατηρεί τη γνώριμη σχεδιαστική φιλοσοφία “Kodo” της Mazda με πολλά Off-road στοιχεία και δόσεις περιπέτειας να τονίζουν το χαρακτήρα του. Υπάρχουν αρκετά μαύρα πλαστικά περιμετρικά του αμαξώματος, στους θόλους των τροχών, τους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ, ενώ την παράσταση κλέβουν οι ενισχυμένες ράγες οροφής.

Η διάταξη και η ποιότητα της καμπίνας διατηρούν την υπογραφή της Mazda, με όλα τα όργανα προσανατολισμένα προς τον οδηγό και με υψηλής ποιότητας υλικά και επενδύσεις.

Το νέο Mazda CX-50 θα μπει στην παραγωγή στις αρχές του 2022.