Μειώνονται οι πωλήσεις της Tesla στη Ευρώπη


Παρά την καταγεγραμμένα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε σχέση με πέρυσι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/8/2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δύο προηγούμενους μήνες, η Tesla εμφανίζει μειωμένες πωλήσεις στην Ευρώπη σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019 (σημ.: Ιούνιος, Ιούλιος). Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στην απόφαση της εταιρείας να δώσει προτεραιότητα στις πωλήσεις της στην αμερικανική αγορά, άρα να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων που θα διέθετε για τη Γηραιά ήπειρο. Ο δεύτερος στο ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει πλέον έναν ικανό αριθμό αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων και οι υποψήφιοι πελάτες έχουν περισσότερες επιλογές. 

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων της «JATO Dynamics», η μείωση στις πωλήσεις της Tesla στην ευρωπαϊκή αγορά είναι διαρκής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα διέθεσε 37.251 οχήματά της, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 18% σε σύγκριση με αυτόν της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Αντιθέτως, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν τις 217.495 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 34% σε σχέση με αυτές του πρώτου εξαμήνου 2019. Βεβαίως, το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έλαβαν μέτρα που δίνουν κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις των μοντέλων της Tesla σημειώθηκε στις σκανδιναβικές χώρες. Στη Σουηδία, η μείωση έφτασε το 98%, στην Ολλανδία το 94% και στη Νορβηγία το 93%, σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου της στη Γερμανία, με σκοπό να ενισχύσει την παραγωγή της και να βελτιώσει την ποιότητα των οχημάτων της.