Μια εγκαταλελειμμένη Ferrari που κόβει την ανάσα


Σαράντα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περιμένει μια Ferrari Daytona του 1969 ώστε να δει ξανά το φως του ήλιου. Και όλοι θα συμφωνήσετε ότι η πολύχρονη αναμονή άξιζε τον κόπο.

  • 7/10/2020

Ανάμεσα στις 1.200 Ferrari 365 GTB/4 που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1969-1973 μόλις πέντε διέθεταν αλουμινένιο αμάξωμα έχοντας επί της ουσίας δημιουργηθεί για να κατακτήσουν τον 24ωρο αγώνα αντοχής της Daytona. Και ανάμεσα σε αυτές τις μόλις η μία πήρε άδεια να κυκλοφορεί σε δημόσιο δρόμο.

Με αριθμό πλαισίου 12653, η μία και μοναδική street legal Ferrari 365 GTB/4 Daytona πέρασε από τη γραμμή παραγωγής του Μαρανέλο τον Ιούνιο 1969. Στη συνέχεια βρέθηκε σε εμπορία αυτοκινήτων στην Μπολόνια απ’ όπου και πέρασε στα χέρια του πρώτου ιδιοκτήτη της.

Το 1971 η άδεια κυκλοφορίας της κατακόκκινης Ferrari Daytona στην Ιταλία ανακλήθηκε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εξορία και δη στη μακρινή Ιαπωνία, όπου και από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού πρωταγωνιστώντας σε εξώφυλλο αυτοκινητικού περιοδικού.

Το 1979 η σπάνια Ferrari Daytona πέρασε στα χέρια του Makoto Takai, ο οποίος επέλεξε να αποσύρει το αυτοκίνητο από την κυκλοφορία και να το κρατήσει φυλακισμένο στο στενό και σκοτεινό parking του σπιτιού του.

O εγκλεισμός του τετράτροχου κομψοτεχνήματος από το Μαρανέλο κράτησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, μιας και χρειάστηκε να φτάσουμε έως το 2017 ώστε να δει ξανά το φως του ήλιου και να επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα.

Με μόλις 36.390 χιλιόμετρα στο οδόμετρό της και περιορισμένες σε έκταση και αριθμό παρεμβάσεις, η Ferrari 365 GTB/4 Daytona δεν θα μπορούσε από το να αποτελέσει το μήλο της έριδος για τους απανταχού Ferraristi, οι οποίο λίγους μήνες μετά την ανακάλυψή της είχε μία και μοναδική ευκαιρία να την αποκτήσουν.

Τελικώς, η σπάνια Ferrari πωλήθηκε έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας αίσιο τέλος στην περιπέτεια ενός αυτοκινήτου που πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίας μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Τους φιδίσιους δρόμους της Τοσκάνης.

Διαβάστε ακόμα:

Για τα μάτια σας μόνο: Δέκα καυτά αυτοκίνητα πόλης από το μέλλον