Michelin Uptis: Τα ελαστικά χωρίς αέρα πάτησαν για πρώτη φορά στους ευρωπαϊκούς δρόμους (video)


Η γαλλική ταχυδρομική εταιρεία La Poste εξόπλισε τρία βαν με ελαστικά χωρίς αέρα, συμμετέχοντας σε πιλοτικό πρόγραμμα όπου θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη Michelin.

  • 4/7/2023

Ένα από τα πιο σημαντικά projects που τρέχουν τα τελευταία χρόνια στον χώρο της αυτοκίνησης αφορούν στα ελαστικά τα οποία δεν έχουν αέρα, είναι αδιάβροχα, αδιάτρητα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Το ελαστικό ονομάζεται Uptis και η ανάπτυξή του ξεκίνησε από τη Michelin τον Σεπτέμβριο του 2021. Στις αρχές του έτους η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την μεταφορική DHL στην Ταϊλάνδη ώστε 50 βαν να «φορέσουν» τα Uptis και να συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα από το οποίο θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον κατασκευαστή.

Τις προηγούμενες ημέρες η Michelin ανακοίνωσε ακόμα μία σημαντική συνεργασία, αυτή τη φορά με την γαλλική ταχυδρομική εταιρεία La Poste, όπου τρία οχήματά της φόρεσαν τα Uptis και θα συμμετέχουν τα επόμενα δύο χρόνια σε αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τα Uptis βγαίνουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και η εξέλιξη αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς το επίσημο λανσάρισμα του ελαστικού στην αγορά.

Χάρη στο ελαστικό Uptis η La Poste θα μειώσει τον χρόνο όπου τα οχήματά της παροπλίζονται λόγω τρυπημάτων αλλά και τα έξοδα συντήρησης που προκύπτουν από τις εργασίες επισκευής. Έτσι θα μπορεί να διασφαλίσει την αδιάκοπη παροχή των υπηρεσιών της.

Tο όνομα Uptis είναι αρτικόλεξο για το Unique Puncture-proof Tire System και σύμφωνα με τη Michelin η απουσία θαλάμου αέρα συμβάλει καθοριστικά στην αποδοτικότητά του ελαστικού.

Έτσι προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και στα τρυπήματα, μεγαλύτερη ασφάλεια στους επιβάτες καθώς και υψηλότερη απόδοση για οχήματα που διανύουν πολλά χιλιόμετρα, όπως είναι τα εταιρικά βαν των μεταφορικών εταιρειών. Παράλληλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού έτσι αυξάνεται η διάρκειά ζωής τους και δεν απορρίπτονται με τον ίδιο ρυθμό που συμβαίνει στα συμβατικά ελαστικά.

Σύμφωνα με έρευνες της Michelin, το 20% των ελαστικών απορρίπτονται πρόωρα, είτε λόγω τρυπημάτων (12%) είτε λόγω φθοράς που προκαλείται από λάθος πίεση αέρα (8%). Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία Uptis θα μπορούσε να αποτρέψει την πρόωρη απόρριψη έως και 200 εκατομμυρίων ελαστικών ετησίως ή 2 εκατ. τόνων υλικού που ισοδυναμεί με 200 φορές το βάρος του Πύργου του Άιφελ!