Morgan 3 Wheeler P101: Ο τελευταίος τρίτροχος Μοϊκανός (Video)


H Morgan δημιούργησε το 3 Wheeler P101 Edition, μια συλλεκτική έκδοση του θρυλικού τρίτροχου μοντέλου της η οποία θα διατεθεί μόλις σε 33 μονάδες και αποτελεί το «κύκνειο άσμα» του διαχρονικού αυτοκινήτου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/11/2020

Η Morgan είναι γνωστή για το τρίτροχο μοντέλο της το οποίο αποτελεί μια ιδιοτυπία στον σύγχρονο αυτοκινητικό κόσμο και το οποίο απευθύνεται σε συλλέκτες και νοσταλγούς μιας παλιότερης εποχής. Βεβαίως, υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στην Αυτοκινητοβιομηχανία, τα στελέχη της βρετανικής εταιρείας αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή του μοντέλου.

Και για να τιμήσουν τόσο αυτό όσο και την ιστορία του επέλεξαν να δημιουργήσουν μια συλλεκτική έκδοσή του την οποία ονόμασαν «P101». Προέρχεται από την κωδική ονομασία «Project 101» που είχε το πρωτότυπο της δεκαετίας του 1920 από το οποίο προήλθε το τρίτροχο όχημα.

Το Morgan 3 Wheeler P101 Edition θα κατασκευαστεί μόλις σε 33 μονάδες. Από αυτές, οι 14 θα διατεθούν στη Βρετανία και οι υπόλοιπες 19 στην Ευρώπη. Το χειροποίητο αυτοκίνητο θα διατίθεται σε δύο χρωματισμούς αμαξώματος που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκδοση («Deep Black» ή «Satin White Silver»), ενώ υπάρχει η επιλογή κάποιας από τις τέσσερις διαφορετικές επιλογές για τη διακόσμηση αυτού («Belly Tank», «Dazzleship», «Aviator» και «Race Car»).

Ο κινητήρας του είναι δικύλινδρος, ατμοσφαιρικός, χωρητικότητας δύο λίτρων και αποδίδει μέγιστη ισχύ 69 PS/5.200 rpm και μέγιστη ροπή 129 Nm/2.500 rpm. Πληροί το πρότυπο «Euro 4» και έχει μέση τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα 187 g/km.

Επίσης, διαθέτει κιβώτιο πέντε σχέσεων από το Mazda MX-5, ενώ στη συγκεκριμένη έκδοση έχει και κλασικά φώτα της «Hella». Μπορεί η απόδοσή του να θεωρείται μικρή, όμως το βάρος του είναι μόλις 585 kg.

Έτσι, η Morgan ανακοινώνει ότι για το 0-100 km/h επιταχύνεται σε 7,0 sec. To 3 Wheeler P101 Edition θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2021 και η τιμή πώλησής του έχει οριστεί τουλάχιστον στις 45.000 λίρες στερλίνες (περίπου 50.300 ευρώ) χωρίς φόρους.