Νέα Mercedes E-Class: Η παράδοση συναντά την ψηφιοποίηση (video-photos)


H 6η γενιά της E-Class συνδυάζει τα 70 χρόνια ιστορίας της σειράς με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και δείχνει το δρόμο της μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/4/2023

Για σχεδόν 70 χρόνια, η Mercedes E-Class πρωταγωνιστεί στο ανώτερο τμήμα του μεσαίου segment των πολυτελών αυτοκινήτων. Πλέον, με την 6η γενιά της, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης (25/4), ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, δείχνοντας το δρόμο προς τη μετάβαση στη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Εντυπωσιακή και επιβλητική σχεδίαση, με καταβολές από την ηλεκτρική σειρά EQ, εντυπωσιακός συντελεστής οπισθέλκουσας (0,23), πλήρης ψηφιοποίηση με την MBUX Superscreen και στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης και πλούσια γκάμα κινητήρων βενζίνης και diesel, οι μισοί εκ των οποίων που θα διατεθούν στην Ευρώπη θα είναι plug-in hybrid 4ης γενιάς. Από το ερχόμενο φθινόπωρο, η νέα E-Class θα φτάσει στις αντιπροσωπείες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η νέα E-Class έχει το κλασικό αμάξωμα sedan τριών όγκων. Το εμπρός τμήμα θυμίζει αρκετά τα μοντέλα της σειράς EQ, με τη μάσκα που φωτίζεται περιμετρικά και διαθέτει επιφάνεια που μοιάζει με black panel και τα νέα φωτιστικά σώματα LED.

Περνώντας στο πλάι, οι αναλογίες είναι αρμονικές, οι χωνευτές χούφτες θυρών παραπέμπουν στα υπερπολυτελή μοντέλα της φίρμας, ενώ υπάρχουν δύο ξεχωριστές «γραμμές» που τονίζουν το σπορ χαρακτήρα. Όσο για το πίσω μέρος, τα φώτα LED είναι χωρισμένα σε δύο τμήματα και έχουν νέο περίγραμμα και ειδική σχεδίαση.

Περνώντας στο εσωτερικό, τρία είναι τα χαρακτηριστικά του: Σπορ σχεδίαση, υψηλή ποιότητα και ψηφιοποίηση. Για το τελευταίο φροντίζει η (προαιρετική) μεγάλη γυάλινη επιφάνεια της MBUX Superscreen. Από την πλευρά του, ο οδηγός έχει τη δική του, αυτόνομη, οθόνη υψηλής ανάλυσης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ προαιρετικά και ο συνοδηγός μπορεί να έχει τη δική του οθόνη.

Η κεντρική κονσόλα έχει σχεδιαστεί ως μια ομοιογενής μονάδα και συγχωνεύεται σε ευθεία γραμμή στο κάτω τμήμα του ταμπλό. Η γκάμα των εσωτερικών χρωμάτων και διακοσμήσεων είναι… ατελείωτη, ενώ αποκλειστική στην E-Class είναι η ξύλινη επένδυση που φωτίζεται από το μοτίβο της Mercedes.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες ξεκινούν από τη δυνατότητα «Digital Vehicle Key» για κλείδωμα και ξεκλείδωμα μέσω smartphone και καταλήγουν σε χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για κατανόηση των αναγκών των επιβατών και αντίστοιχη εξυπηρέτησή τους. Σε πρώτο στάδιο η συγκεκριμένη λειτουργία αφορά την αλληλεπίδρασή τους με τα καθίσματα, στον τομέα του εξαερισμού, της θέρμανσης και της λειτουργίας μασάζ.

Μία selfie κάμερα δίνει τη δυνατότητα για video conference με χρήση εφαρμογών όπως το Webbex και το Zoom, ενώ για διασκέδαση υπάρχει από TikTok μέχρι το γνωστό mobile game Angry Birds. Η πλατφόρμα ψυχαγωγίας ZYNC είναι διαθέσιμη για επιπλέον διασκέδαση, ενώ τα 21 ηχεία προσφέρουν κορυφαία ποιότητα ήχου Dolby Atmos.

Η νέα E-Class έχει μήκος 4.949 mm, πλάτος 1.880 mm και ύψος 1.468 mm. Το μεταξόνιό της είναι 2.961 mm, 22 mm μεγαλύτερο από τον προκάτοχό της, γεγονός που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερους χώρους στους επιβάτες.

Όσο για τα κινητήρια σύνολα, στην Ευρώπη θα υπάρχουν 3 mild hybrid εκδόσεις και 3 plug-in hybrid. Στην E 200, το MHEV βενζινοκίνητο 2λιτρο σύνολο αποδίδει 204 PS και 320 Nm, με τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρει επιπλέον 23 PS και 205 Nm. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,5 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 240 km/h.

Οι επόμενες δύο mild hybrid εκδόσεις είναι diesel με κινητήρα 2,0 L. Η E 220 d αποδίδει 197 PS και 440 Nm, με τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρει επιπλέον 23 PS και 205 Nm. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,6 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 238 km/h. Τέλος, η υπάρχει και η τετρακίνητη E 220 d 4MATIC με ακριβώς ίδιες προδιαγραφές απόδοσης του κινητήριο συνόλου 2 λίτρων με την E 220 d. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,8 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 234 km/h.

Περνώντας στα plug-in hybrid σύνολα και εδώ υπάρχουν 3 επιλογές, όλες με τον βενζινοκινητήρα 2,0 L. Ωστόσο η Mercedes τονίζει ότι θα ακολουθήσουν αργότερα και εκδόσεις PHEV με κινητήρα diesel. Και στις 3 εκδόσεις, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 129 PS και 440 Nm, ενώ η μπαταρία είναι ενεργειακής χωρητικότητας 25,4 kWh και χαρίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία που ξεπερνά τα 100 km.

Η E 300 e και η τετρακίνητη E 300 e 4MATIC έχουν συνδυαστική απόδοση 312 PS και 550 Nm, με τα 0-100 km/h να έρχονται σε 6,4 sec. (6,5 sec. η 4κίνητη) και τελική ταχύτητα 236 km/h (234 km/h για την 4MATIC). Από την άλλη πλευρά, η πιο ισχυρή, τετρακίνητη, E 400 e 4MATIC αποδίδει συνδυαστικά 381 PS και 650 Nm. Χρειάζεται 5,3 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 250 km/h. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει έως και 115 km για την E 300 e, ενώ για τις τετρακίνητες εκδόσεις μειώνεται στα έως 109 km.