Northvolt και Volvo εξελίσσουν τις μπαταρίες της επόμενης μέρας


Η Volvo έχει έναν νέο συνεργάτη στη στρατηγική της για να γίνει πλήρως ηλεκτρική έως το τέλος της δεκαετίας.

  • 22/6/2021

Η σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt και η Volvo θα προχωρήσουν από κοινού για να την ανάπτυξη πιο αποδοτικών ενεργειακά μπαταριών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την επόμενη γενιά πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, συμπεριλαμβανόμενης και της Polestar. Μεταξύ αυτών θα είναι το νέο XC60, το οποίο θα πλαισιώσει το XC40 Recharge ως ένα από τα πρώτα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μαζικής παραγωγής της μάρκας.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Volvo βλέπει τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής της να είναι καθαρά EV έως τα μέσα της δεκαετίας και στη συνέχεια έως το 2030, η εταιρεία θέλει να πουλάει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Φαίνεται ότι η επόμενη γενιά XC60 θα οδηγήσει την επανάσταση σε κάποιο βαθμό και θα είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που θα διαθέτει μπαταρίες που παράγονται από τη νέα κοινοπραξία με τη Northvolt.

Δεν είναι γνωστά πολλά χαρακτηριστικά αυτήν τη στιγμή, αν και έχει αναφερθεί ότι μπορούμε να περιμένουμε το νέο premium crossover γύρω στο 2024. Φαίνεται ότι το νέο μοντέλο δεν θα προσφερθεί με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο δεδομένου ότι βρισκόμαστε περίπου τρία χρόνια μακριά από την πιθανή αποκάλυψή του.

Όσον αφορά την κοινοπραξία με τη Northvolt, η Volvo αναφέρει ότι το πρώτο βήμα από τη νέα συνεργασία θα είναι ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2022. Εάν όλα πάνε καλά, οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη με δυναμικότητα έως και 50 gigawatt ώρες ετησίως. Η παραγωγή 100% καθαρής ενέργειας σε αυτό το νέο εργοστάσιο θα ξεκινήσει το 2026 δημιουργώντας περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Συνεργαζόμενοι με τη Northvolt θα διασφαλίσουμε μια προμήθεια μπαταριών υψηλής ποιότητας με πιο βιώσιμα στοιχεία για τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητά μας», εξήγησε ο Hakan Samuelsson, ο επικεφαλής της Volvo. «Η στενή συνεργασία με τη Northvolt θα μας επιτρέψει επίσης να ενισχύσουμε τις εσωτερικές μας δυνατότητες ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Ιουνίου 2021, η Volvo θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την τεχνολογία και την παραγωγή που θα φωτίσει περισσότερο τα σχέδια της μάρκας για τα επόμενα χρόνια.