O Αμερικανός Προέδρος Joe Biden θέλει να εξηλεκτρίσει το «Κτήνος»;


Μια και είναι γνωστές οι ευαισθησίες του Biden για το κλίμα, δεν είναι καθόλου απίθανο ο στόλος των αμερικάνικων προεδρικών αυτοκινήτων να φέρει κάποιας μορφής εξηλεκτρισμό στο μέλλον.

  • 21/5/2021

Ας υποθέσουμε ότι είστε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει εκδηλώσει ανοικτά τις ευαισθησίες του σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον γενικότερα, αλλά έχετε στην κατοχή σας μόνο μία Corvette 54 ετών. Δεν ακούγεται και τόσο καλά ε; Όταν ένας δημοσιογράφος σας ρωτά (ή κάποιον συνεργάτη σας) αν έχετε σκοπό να εξηλεκτρίσετε κάποια από τις θωρακισμένες λιμουζίνες σας, δεν πρέπει να πείτε, ναι;

Κάπως έτσι έγινε σε μια συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε η Jen Psaki, η γραμματέας του προέδρου Biden, αν υπάρχει η σκέψη κάποια στιγμή να εξηλεκτριστεί η λιμουζίνα (ή αλλιώς το «Κτήνος»). Κάποιες ώρες νωρίτερα ένα εύθυμος Biden, πίσω από το τιμόνι ενός πρωτότυπου F-150 Lightning, είχε δηλώσει ότι θα σκεφτόταν να αγοράσει ένα ηλεκτρικό όχημα.   

Ωστόσο, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Δεν γνωρίζουμε και πολλά για τη λίστα των προεδρικών αυτοκινήτων και κατά πόσο θα ήταν εύκολο αυτά να μετατραπούν σε ηλεκτρικά. Αυτή τη στιγμή, ο Biden χρησιμοποιεί την γνωστή Cadillac, αλλά μερικές φορές και ένα Suburban 2500 HD.

Η Cadillac ζυγίζει 6.750 κιλά περίπου και αν εφοδιαζόταν ακόμα και με τις μεγαλύτερες μπαταρίες που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες στην αγορά, στα 100 kWh, η αυτονομία του αυτοκινήτου θα ήταν πολύ περιορισμένη.

Έτσι κι αλλιώς, όταν ρωτήθηκε η Psaki, για τον πιθανό εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων δεν σήμαινε να γίνουν αμιγώς ηλεκτρικά. Θα μπορούσε να είναι ένα υβριδικό ή κάποιο plug-in hybrid. Η μεταμόρφωση του «Κτήνους» για παράδειγμα σε plug-in, δεν θα ήταν απαραίτητα κακή ιδέα.

Θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρική ενέργεια για πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους στα πρώτα χιλιόμετρα και μετά θα λειτουργούσε κανονικά ο θερμικός κινητήρας. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, μπορούν να μας καλέσουν να τους δώσουμε και άλλες ιδέες.