Ο διάδοχος του Nissan Leaf θα είναι ένα ηλεκτρικό crossover!


Ποιό θα είναι το νέο ηλεκτρικό crossover που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη και θα διαδεχτεί το Nissan Leaf. Η Nissan κάνει για αυτό μία τεράστια επένδυση στο εργοστάσιο του Sunderland ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

  • 2/7/2021

Με βάση το νέο στρατηγικό της σχέδιο που παρουσίασε η Nissan και την τεράστια επένδυση στο εργοστάσιο του Sunderland, στα πλάνα υπάρχει το λανσάρισμα ενός συμπαγούς ηλεκτρικού crossover που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχτεί το τρέχον Nissan Leaf.

Το τρέχον Nissan Leaf μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα στην ιστορία της ιαπωνικής μάρκας, καθώς ήταν η αιχμή της ηλεκτρικής επίθεσής της εδώ και περίπου μία δεκαετία, ένα από τα μοντέλα που έφτασαν στην αγορά πολύ πριν όλοι οι κατασκευαστές αποφασίσουν να κάνουν τη μεγάλη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η αγορά και οι επιλογές των αγοραστών έχουν εξελιχθεί και ένα μικρό hatchback ίσως δεν είναι το πλέον κατάλληλο μοντέλο για να πετύχει μεγάλους αριθμούς πωλήσεων, οπότε η Nissan αποφάσισε να εφαρμόσει το plan Β.

Παρά το Brexit, η Nissan πρόκειται να επενδύσει μεγάλα ποσά στις εγκαταστάσεις της στο Sunderland της Μεγάλης Βρετανίας, εκεί όπου σήμερα κατασκευάζονται τα Nissan Qashqai, Nissan Juke και το Nissan Leaf. Η επένδυση για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτών των εγκαταστάσεων θα φτάσει το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισεκατομμυρίου λιρών Αγγλίας (περίπου 1,136 δισεκατομμύρια ευρώ), και πρόκειται επίσης να δημιουργηθεί ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών κοντά στις ίδιες εγκαταστάσεις. Αυτό θα σημάνει τη δημιουργία 1.650 νέων θέσεων εργασίας και έως 4.500 θέσεων εργασίας συνολικά αν συμπεριλάβουμε και αυτές που περιλαμβάνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο που θα ονομάζεται Nissan EV36Zero.

Νέο compact crossover

Ο κύριος στόχος όλων αυτών των επενδύσεων είναι να ξεκινήσει η δημιουργία του μοντέλου που θεωρητικά θα είναι ο διάδοχος του τρέχοντος Nissan Leaf. Ένα νέο συμπαγές ηλεκτρικό crossover που θα τοποθετηθεί στη γκάμα του Ιάπωνα κατασκευαστή κάτω από το νέο Nissan Ariya και που θα συναρμολογηθεί επίσης στις νέες εγκαταστάσεις στο Sunderland. Οι προετοιμασίες για την κατασκευή αυτού του μοντέλου υπολογίζεται ότι θα καταναλώσουν περίπου το μισό του προϋπολογισμού που θα διατεθεί, ποσό πάνω από 490 εκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν δεν έχουμε πολλά δεδομένα για αυτό το νέο ηλεκτρικό crossover, αλλά οι αξιωματούχοι της ιαπωνικής εταιρείας αποκάλυψαν ότι θα βασιστεί στην πλατφόρμα CMF-EV της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi και ότι θα φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των μπαταριών. Η άφιξή του στην αγορά θα πραγματοποιηθεί γύρω στο 2024.

Από αυτό το ανώνυμο ακόμα μοντέλο, έχουν δημοσιευτεί 3 επίσημα σκίτσα, στα οποία μπορούμε να δούμε ένα συμπαγές crossover με στοιχεία από SUV και coupe, ιδίως στη γραμμή της οροφής που πέφτει απαλά προς τα πίσω, αντί για το συνηθισμένο κάθετο πίσω παράθυρο. Μένει να δούμε αν το επόμενο Nissan Leaf πάρει αυτή τη μορφή.