Ο λόγος που δεν έχει ακριβύνει, ακόμα, η τιμή του diesel κίνησης


Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων που διατηρούν την χαμηλή «επιδοτούμενη» τιμή του πετρελαίου κίνησης. Το Car and Driver συνομίλησε με ιδιοκτήτες πρατηρίων και έχει την εξήγηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 3/10/2022

Η ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης 0,15 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης στις 30 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στους ιδιοκτήτες οχημάτων diesel για την τιμή που θα αντίκρυζαν στα πρατήρια από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με δεδομένη και την απόφαση να μην υπάρξει Fuel Pass 3.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, Δευτέρα (3/10), ένας πολύ μεγάλος αριθμός πρατηρίων στην Αττική εξακολουθεί να διαθέτει το πετρέλαιο κίνησης σχεδόν στις ίδιες τιμές με αυτές που το διέθετε πριν αλλάξει ο μήνας. Και, δεδομένα, διατηρείται το κόστος του χαμηλότερο από αυτό της αμόλυβδης 95 οκτανίων. «Μάρτυρας» και η βασική φωτογραφία του άρθρου, που δείχνει την τιμή σε πρατήριο των Βριλησσίων νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (3/10).

Τι άλλαξε; Ή, πιο σωστά, γιατί δεν άλλαξε η τιμή; Υπήρξε κάποια «κρυφή» επιδότηση ή μήπως οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων «απορρόφησαν» την αύξηση στην αντλία; Τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί και δε θα συμβεί. Η τιμή του diesel κίνησης θα αυξηθεί, αλλά το πότε εξαρτάται από τα αποθέματα του κάθε πρατηρίου.

Το Car and Driver συνομίλησε με ιδιοκτήτες πρατηρίων μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει την εξήγηση. Η τιμή θα αλλάξει μόλις τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαίου κίνησης που έχει κάθε πρατήριο και αναγκαστείνα παραγγείλει νέο, με τις νέες τιμές που ισχύουν από το Σάββατο (1/10). Έτσι, όσοι είχαν γεμάτες τις δεξαμενές τους, είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τις «επιδοτούμενες» τιμές, καθώς απαγορεύεται να προχωρήσουν στην αύξηση κατά 0,15 ευρώ αν δεν πραγματοποιήσουν νέα παραλαβή καυσίμων.

Όπως μας τόνισαν, από το μεσημέρι της Παρασκευής (30/9) και μετά, όταν εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες (θεωρητικές) ελπίδες για παράταση της επιδότησης, υπήρξε αυξημένη κίνηση στα πρατήρια από οδηγούς αυτοκινήτων με κινητήρες diesel, οι οποίοι έσπευδαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με τη «χαμηλή» τιμή. Οι παραλαβές το Σάββατο, συνήθως, είναι αρκετά περιορισμένες και έτσι από σήμερα Δευτέρα (3/10) αναμένεται να αρχίσει, σταδιακά, να αλλάζει η κατάσταση.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει η πελατεία που έχει κάθε πρατήριο. Όσο περισσότερα οχήματα diesel ανεφοδιάζονται, τόσο μειώνονται τα αποθέματα και άρα τόσο γρηγορότερα θα δουν οι οδηγοί τη νέα, αυξημένη κατά 0,15 ευρώ, τιμή στην αντλία.

Με βάση τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Κυριακή (2/10) η μέση τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου κίνησης στην επικράτεια ήταν 1,858 ευρώ, με την αντίστοιχη τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων να είναι 1,978 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατηρηθεί η ίδια αναλογία το επόμενο διήμερο, όταν η αύξηση του diesel κίνησης κατά 0,15 ευρώ αναμένεται να έχει «περάσει» σε όλα τα πρατήρια, τότε η μέση τιμή του στην επικράτεια θα ξεπεράσει, όχι μόνο την αντίστοιχη της 95άρας αμόλυβδης, αλλά και τα 2 ευρώ και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί, με τα δεδομένα της Κυριακής (2/10), σε 2,008 ευρώ.