Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί έλλειψη αερίου νέον


Ακόμα ένα εμπόδιο ορθώνεται μπροστά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πώς επηρεάζεται η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών;

  • 8/3/2022

Τα εμπόδια που ξεπροβάλλουν μπροστά στις αυτοκινητοβιομηχανίες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν τελειωμό. Μετά τις μεγάλες ελλείψεις τιτανίου που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες αλλά και την παύση λειτουργίας μονάδων που κατασκευάζουν συστήματα καλωδιώσεων, άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των δυσκολιών.

Αυτή τη φορά "πρωταγωνιστής" είναι το αέριο νέον το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των lasers που κατασκευάζουν ημιαγωγούς και η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές των εταιρειών παρέχοντάς σχεδόν το 70% της παγκόσμιας αγοράς!

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που παράγει το νέον είναι η Cryoin με έδρα την Οδησσό , όπου ήταν μεταξύ των πρώτων στόχων των Ρώσων. Η εισβολή είχε σαν αποτέλεσμα η μονάδα να σταματήσει τη λειτουργία της και αυτή η εξέλιξη, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί νέα "έκρηξη" στην έλλειψη ημιαγωγών που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.

Οι εγκαταστάσεις της Cryoin στην Ουκρανία
Οι εγκαταστάσεις της Cryoin στην Ουκρανία

Μάλιστα, οι επιπτώσεις θα είναι εξίσου σημαντικές και σε άλλες βιομηχανίες που στηρίζουν τη παραγωγική τους διαδικασία στους ημιαγωγούς, όπως αυτή των smartphones και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ίδια στιγμή ένας άλλος σημαντικός «παίκτης» στην προμήθεια αερίου νέον είναι η Ρωσία, που όμως λόγω των κυρώσεων δεν μπορεί να διαθέσει τα αποθέματά της στις βιομηχανίες της Δύσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Auto News η Carla Bailo, CEO του Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου, δήλωσε: «Προφανώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ψάξουν για νέους προμηθευτές αερίου νέον το συντομότερο δυνατό. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη».

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι επιπτώσεις του πολέμου επηρεάζουν πρωτίστως τους αθώους πολίτες που βιώνουν τη φρίκη των εχθροπραξιών. Αυτούς πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επιπτώσεις αγγίζουν και χιλιάδες ανθρώπους που ζουν χιλιόμετρα μακριά απ’ την εμπόλεμη ζώνη, βλέποντας τις βιομηχανίες στις οποίες εργάζονται να κινδυνεύουν με «λουκέτο».