Σοκ στις αυτοκινητοβιομηχανίες απ' την έλλειψη καλωδίων – Έκλεισε εργοστάσιο της Porsche


Οι μονάδες παραγωγής των οχημάτων της Volkswagen, της BMW και της Porsche αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης καλωδιώσεων που προμηθεύονται από εργοστάσια της Ουκρανίας.

  • 3/3/2022

Η κατάσταση της προμήθειας των αυτοκινητοβιομηχανιών με υλικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούν στις γραμμές παραγωγής, δεν λέει να ομαλοποιηθεί. Μετά την τεράστια κρίση που υπέστη ο κλάδος από την έλλειψη ημιαγωγών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία ως… κερασάκι στην τούρτα.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι οι κατασκευαστές βρίσκουν δυσκολίες στο να προμηθευτούν ορυκτό τιτάνιο το οποίο μετατρέπεται σε μέταλλο για βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ πριν από λίγες ώρες έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως ο κλάδος συναντά ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην περίπτωση των καλωδιώσεων.

Τα καλώδια σε ένα σύγχρονο όχημα μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 5 km συνδέοντας σημαντικές λειτουργίες. Από έναν μικρό αισθητήρα που ελέγχει την θερμοκρασία μέχρι τις καλωδιώσεις της μπαταρίας που μεταφέρουν ενέργεια στους ηλεκτροκινητήρες. Αν λείπει ένα από αυτά το αυτοκίνητο απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Πολλές από τις βιομηχανίες που κατασκευάζουν καλώδια διάλεξαν τα προηγούμενα χρόνια τα ουκρανικά εδάφη για να στήσουν στα εργοστάσια τους λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Μεταξύ αυτών είναι οι Forschner, Fujijura, Kromberg & Schubert, Leoni, Nexans, Prettl και SEBN. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε εικόνες από την γραμμή παραγωγής της Leoni που βρίσκεται στην Ουκρανία…

Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η λειτουργία των μονάδων έχει «παγώσει» και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύονται καλωδιώσεις από τα συγκεκριμένα εργοστάσια να μην μπορούν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εργοστάσια του ομίλου της Volkswagen ξέμειναν από καλώδια, με τη μονάδα της Λειψίας που κατασκευάζει οχήματα της Porsche (τα μοντέλα Macan και Panamera) να έχει οδηγηθεί στην αναστολή της λειτουργίας του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο η ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων έχουν μπει σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, είναι μεγάλη. 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τις επόμενες μέρες θα τελειώσουν τα αποθέματα και σε άλλα εργοστάσια ενώ το επόμενο στη λίστα φαίνεται ότι να είναι αυτό στο Wolfsburg, με τα αποθέματά να επαρκούν μόλις για δύο ακόμα εβδομάδες

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί περισσότερα 550.000.000 € από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για να στηθούν εργοστάσια (22 στο σύνολό τους) όπου κατασκευάζουν σημαντικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούν στις κεντρικές μονάδες παραγωγής τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι ελλείψεις να μην μείνουν μόνο στις καλωδιώσεις αλλά να επηρεάσουν και άλλους τομείς, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών όσο ο πόλεμος εξελίσσεται.