Ο τελευταίος χορός της σύγχρονης Lancia Stratos


Η σύγχρονη Stratos που βασίζεται στην λίγο πιο παλιά Ferrari F430 είναι τόσο όμορφη όσο και η διάσημη πρόγονός της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/6/2020

Η ενδιαφέρουσα βρετανική έκθεση Salon Prive θα διοργανωθεί τελικά το Σεπτέμβριο και το παρόν θα δώσει και η τελευταία εκδοχή της Lancia Stratos της MAT. Όπου MAT είναι τα αρχικά της "Manifattura Automobili Torino".

Η σύγχρονη έκφραση του θρυλικού αγωνιστικού των ράλι της δεκαετίας του ’70 βασίζεται στη Ferrari F430, η οποία όμως έχει υποβληθεί σε αρκετές αλλαγές προκειμένου να προκύψει το χαρακτηριστικό αμάξωμα της Stratos αλλά και για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο άνεσης.

Κινητήρας της Stratos είναι φυσικά ο V8 των 4.300 cc της Ferrari, που για την περίσταση αποδίδει 540 ίππους. Και φυσικά εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις, μιας και για το 0-100 km/h χρειάζονται 3,3 δεύτερα και η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 270 km/h.

Το αρχικό πρωτότυπο της νέας Stratos παρουσιάστηκε το 2010, ενώ από τότε χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν οχτώ χρόνια και να φτάσει το 2018 για να ξεκινήσει η πώλησή της. Κάτι που έγινε αφού η γερμανική εταιρεία New Stratos GbR μεταβίβασε τα δικαιώματα κατασκευής στην Manifattura Automobili Torino.

Η οποία συνειδητά εξέλιξε έτσι τη νέα Stratos ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τότε μοντέλο παραγωγής. Η καινούργια πάντως θα κατασκευαστεί μόλις 25 φορές.