Ο Trump διατάζει (!) την GM να φτιάξει αναπνευστήρες


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΝΤΟΝΟ TWEET Ο DONALD TRUMP ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΗΝ GM (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ FORD) ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2020

Για όποιον νοήμονα άνθρωπο εκτός (αλλά και εντός) Αμερικής μπορεί να παρακολουθήσει την όποια "λογική" πίσω από τις κινήσεις του Trump σίγουρα δεν του προκαλεί πλέον εντύπωση απολύτως τίποτα. 

Ούτε καν το γεγονός ότι ξαφνικά μέσα από το αγαπημένο του μέσο το Twitter έγραψε σήμερα ένα έντονο μήνυμα προς την GM αλλά και την Ford, που με αυστηρό ύφος τις καλεί να δράσουν αμέσως και να φτιάξουν αναπνευστήρες.

Το μήνυμα ήταν το εξής: “Η General Motors ΠΡΕΠΕΙ αμέσως να ανοίξει το ανόητα εγκαταλελειμένο εργοστάσιο στο Lordstown στο Oχάιο, ή κάποιο άλλο εργοστάσιο, και να ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ, ΤΩΡΑ!!!!!! FORD, ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!!" (τα κεφαλαία και τα θαυμαστικά δικά του).

Πρόκειται για μία ακόμα πράξη στο θέατρο του παραλόγου (ή της επανεκλογής του) που παίζεται στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Όμως καθώς η κατάσταση στις ΗΠΑ ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, αυτό, όπως συμβαίνει πάντα με τον Trump, αλλάζει μέσα σε μία στιγμή.

Σε απάντηση της προεδρικής απόφασης, η GM απέφυγε να κάνει δηλώσεις, σημειώνοντας ότι άρχισε ήδη να αναζητά τρόπους για να βοηθήσει. Όλα αυτά βασίζονται σε έναν νόμο που ίσχυσε κατά την διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου και έχει χρησιμοποιηθεί κάμποσες φορές από τότε. 

Υπάρχουν τρία στάδια στην εφαρμογή του. Το πρώτο επιτρέπει στον πρόεδρο να ζητά από τις επιχειρήσεις να υπογράφουν σύμβαση και να εκπληρώνουν τις παραγγελίες που απαιτούνται για την εθνική άμυνα. Το δεύτερο  επιτρέπει την κατανομή υλικών και υπηρεσιών προς το συμφέρον της εθνικής άμυνας. Και το τρίτο επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελέγχει την οικονομία. Υπάρχουν και άλλα στάδια όπως για παράδειγμα η κατάργηση της ιδιοκτησίας. 

Προς το παρόν πάντως δεν είναι ξεκάθαρο με ποιόν τρόπο η GM θα μπορούσε να συνεισφέρει σ' αυτή την αυστηρή προειδοποίηση του Trump ή αν υπάρξει κάποια ποινή αν δεν συμμορφωθεί. Έτσι κι αλλιώς ένα νέο tweet κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες ίσως να αλλάξει και πάλι τα πράγματα σε εντελώς άλλη κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκατόμβες νεκρών στις ΗΠΑ, καθώς το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τότε πολύ μεγαλύτερο από ότι διαγράφεται με τα σημερινά δεδομένα.