Οι μπαταρίες που θα φορτίζουν σε 10 λεπτά της ώρας


Η εταιρεία StoreDot ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία τύπου «4680» για ηλεκτρικά οχήματα η οποία θα μπορεί να φορτίσει μόλις σε ένα δεκάλεπτο και ότι θα δύναται να την κατασκευάσει από το 2024. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/9/2021

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας StoreDot, η εξέλιξη των μπαταριών τύπου «4680» με την οποία ασχολήθηκαν τα στελέχη της έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αναφορικά με τον χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επαναφορτιστούν.

Ο συγκεκριμένος τύπος έγινε γνωστός τον περασμένο Απρίλιο από την Tesla. Η ονομασία του («4680») οφείλεται στις διαστάσεις κάθε κυλινδρικού κελιού που αποτελεί τη συστοιχία των μπαταριών. Δηλαδή, η διάμετρός του είναι 46 mm και το ύψος του 80 mm. Χαρακτηριστικά αυτού του τύπου μπαταριών είναι ότι έχει μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα και φορτίζει σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούνται ήδη.

O κ. Doron Myersdorf, Διευθύνων Σύμβουλος της StoreDot, δήλωσε σχετικά: «Το να επιτύχουμε την ταχυφόρτιση των κυλινδρικών κελιών σε μόλις δέκα λεπτά της ώρας ήταν ο στόχος που θέσαμε από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε η εταιρεία. Είμαι πολύ υπερήφανος για την αποτελεσματική συνεργασία των ανθρώπων μας σε όλον τον κόσμο, χάρη στην οποία είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

»Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων την επιλογή κελιών μπαταριών που θέλουν, με τη χρήση της “XFC” τεχνολογίας μας (σημ.: “eXtreme Fast Charging”), η οποία υπερνικά τα τείχη που υπάρχουν για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος».

Για την εξέλιξη και δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου μπαταρίας, η StoreDot συνεργάστηκε με το βρετανικό πανεπιστήμιο Warwick καθώς και με την BP («British Petroleum»). Προς το παρόν, ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μπαταρίες έχουν εκδηλώσει η Daimler και η βιετναμέζικη VinFast. Από τη StoreDot έγινε γνωστό ότι η παραγωγή τους μπορεί να αρχίσει από το 2024.