Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για τις 24 ώρες του Le Mans (video)


Οι Αφγανοί που κρύβονται πίσω από το Mada 9, του πρώτου και μοναδικού supercar της μεσανατολίτικης χώρας, σκοπεύουν να συμμετέχουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τις 24 ώρες του Le Mans.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ENTOP
  • 12/2/2023

Το Αφγανιστάν δε φημίζεται για την αυτοκινητοβιομηχανία του, κι όμως, το πρώτο και μοναδικό supercar της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συμμετοχή του σε έναν από τους πιο σημαντικούς και απαιτητικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τις 24 ώρες του Le Mans.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ENTOP, μία αφγανική εταιρεία που ηγείται ο Muhammad Raza Ahmadi, ο οποίος κι ανακοίνωσε ότι ο κύριος στόχος του Mada 9, όπως ονομάζεται το supercar, είναι η συμμετοχή του στον αγώνα. Πριν λίγο καιρό, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι το Mada 9 θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε κοινή θέα, στην έκθεση αυτοκινήτου του Qatar, όμως αυτά τα σχέδια άλλαξαν, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ahmadi σε σχετικό video-παρουσίαση του αυτοκινήτου.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να συμμετέχεις στην έκθεση αυτοκινήτου του Qatar με άδεια χέρια, ανήκει στους καλύτερους, τους πιο γρήγορους, τους δυνατότερους, αυτούς με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα. Για να πάμε εκεί, πρέπει να πάρουμε μαζί μας κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που θέλουμε είναι το Le Mans. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στον χώρο,» είπε ο Αφγανός.

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν είμαστε οι πιο δυνατοί, οι γρηγορότεροι, οι πιο ακριβοί, δεν εστιάζουμε σε αυτό. Είμαστε μία start-up εταιρεία, χρειαζόμαστε να αποδείξουμε ότι το προϊόν μας είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο. Ένας μαραθώνιος σου επιτρέπει να αποδείξεις την αξιοπιστία σου, και το Le Mans είναι ο μαραθώνιός μας.»

Σύμφωνα με τον Ahmadi, η ENTOP θα συνεργαστεί με την Multimatic, η οποία έχει υπάρξει στήριγμα για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν επιχειρήσει να κάνουν το ντεμπούτο τους στο Le Mans, όπως για παράδειγμα η Ford.

«Αν το αυτοκίνητό μας δεν καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετέχουμε στο Le Mans, θα ζητήσουμε βοήθεια για την παραγωγή του μοντέλου από την Multimatic. Πολλές ομάδες συνεργάζονται με την Multimatic, της οποίας η δουλειά είναι να κατασκευάζει αγωνιστικά αυτοκίνητα,» είπε.

Φυσικά, λίγες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές για το supercar, όμως ένα video που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube, δείχνει έναν τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα, κατασκευής της Toyota, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για το συγκεκριμένο μοντέλο, κι αν ο κινητήρας σχετίζεται με το supercar. Σχετικά με τη χρονιά που θα επιλέξουν οι Αφγανοί να συμμετέχουν στον θρυλικό αγώνα, είναι σχεδόν απίθανο να δούμε το Mada 9 να τρέχει στο Le Mans το 2024.

Δείτε το supercar των Αφγανών σε όλο του το μεγαλείο: