Όταν η Porsche κατασκεύαζε την Mercedes 500 E! [Video]


Εσείς γνωρίζατε ότι το 1990 η Porsche είχε βάλει …το χεράκι της, στην κατασκευή της Mercedes 500 E, που έμελλε να είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα sports sedan της εποχής;

  • 1/6/2021

Ναι, είναι γεγονός. Το 1990 υπήρξε συνεργασία μεταξύ της Mercedes-Benz, μετέπειτα Daimler-Benz AG και Porsche στην κατασκευή της πρωτοποριακής για την εποχή 500 Ε. Εορτάζοντας τα 30 χρόνια της επετείου αυτού του σπουδαίου sports sedan, η Porsche μας υπενθυμίζει λίγο την ιστορία.

Υπεύθυνος για τη δουλειά του αμαξώματος ήταν ο Ιταλός σχεδιαστής Bruno Sacco. Και παρά το ότι ουσιαστικά μιλάμε για μια χαρακτηριστική Mercedes, πολλά πράγματα όπως οι προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω έχουν δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να αποδώσουν έναν αεροδυναμικό συντελεστή 0,26, που ήταν κορυφαίος για sedan της εποχής.

Οι μηχανικοί της Porsche επιμελήθηκαν την ανασχεδίαση του χώρου του κινητήρα, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ο V8, που χρησιμοποιούσε η 500 SL, διότι αρχικά είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί μικρότερους κινητήρες. Οι πιο διαβασμένοι θα γνωρίζουν πως το μοτέρ της 500 Ε και της 500 SL, προερχόταν από το Sauber C9 του LeMans.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρη ραψωδία για τον συγκεκριμένο κινητήρα, ωστόσο ας επικεντρωθούμε περισσότερο στο αμάξωμα της 500 E, που κατασκευάστηκε από την Porsche. Τα φαρδύτερα φτερά του αυτοκινήτου έκρυβαν αναρτήσεις από την 500 SL και SEL, αλλά το μοντέλο δύσκολα θα κατάφερνε να συνυπάρξει μαζί τους, ταυτόχρονα.

Ευτυχώς, η Porsche ανέλαβε την παραγωγή της και κατάφερε να κατασκευάζει έως 20 μονάδες την ημέρα, στο εργοστάσιο Reutter. Παρότι δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό, παραμένει μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που υπήρξαν ποτέ ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ η ίδια η 500 Ε, ένα από τα πιο ξεχωριστά sedan που διατέθηκαν.