Παρθενική πτήση με το ηλεκτρικό wingsuit της BMW (Video)


Έπειτα από τρία χρόνια εξέλιξης, η BMW δοκίμασε έμπρακτα για πρώτη φορά το ηλεκτρικό wingsuit το οποίο δίνει μεγάλη ταχύτητα πτήσης σε αυτόν που το φορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/11/2020

Η BMW ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημιουργία του ηλεκτρικού wingsuit για το οποίο συνεργάστηκε με την Designworks. Η ιδέα γι’ αυτό ήταν του κ. Peter Salzmann, γνωστού εκπαιδευτή ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο και stundman. Το αποτέλεσμα της τριετούς διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι μια συσκευή βάρους 12 kg την οποία προσαρμόζει στο στήθος του ο αλεξιπτωτιστής που κάνει ελεύθερη πτώση.

Αυτή διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητες πτερωτές από ανθρακόνημα μέγιστης συνολικής ισχύος 20 PS (10 PS έκαστη), με ρυθμό περιστροφής 25.000 rpm. Η διάρκεια των μπαταριών φτάνει περίπου τα πέντε λεπτά της ώρας και όταν ο αλεξιπτωτιστής την ενεργοποιήσει μπορεί να πετάξει με ταχύτητα που φτάνει τα 300 km/h ταχύτητα εδάφους.

Την πρώτη δοκιμή του συστήματος, το οποίο η BMW δημιούργησε και για την εμπορική προώθηση της αμιγώς ηλεκτροκίνητης iX3, έκανε ο ίδιος ο κ. Salzmann. Φόρεσε την εξάρτηση και μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του έπεσαν από ελικόπτερο, από ύψος 3.000 μέτρων. Όταν οριζοντίωσαν την πορεία τους, ενεργοποίησε το σύστημα και κατάφερε να κινηθεί ανοδικά, πετώντας πάνω από μία κορυφή του βουνού Drei Brüder, στη Σαξονία (Γερμανία).

Ο κ. Salzmann δήλωσε έπειτα από την επιτυχημένη προσπάθεια: «Η εξέλιξη του συστήματος ήταν μια διαδικασία με διαρκή σκαμπανεβάσματα στην πρόοδό της, αντιμετωπίζαμε διαρκώς νέες προκλήσεις. Αρχικά, υπολογίζαμε να έχουμε το σύστημα πρόωσης στην πλάτη του αλεξιπτωτιστή. Όμως, έπειτα από συζητήσεις με αεροδυναμιστές αποφασίσαμε να το τοποθετήσουμε στο στέρνο.

»Την πρώτη φορά που φόρεσα τη στολή με την εξάρτηση κατάλαβα ότι ήταν πολύ βαριά και δεν είχα μεγάλη ευχέρεια ελιγμών. Η άνεση και η αίσθηση ασφάλειας είναι βασικοί παράγοντες όταν κάνεις ελεύθερη πτώση, ενώ χρειαζόμουν ελευθερία κινήσεων για να ανοίξω το αλεξίπτωτο όταν έπρεπε». Την επιτυχημένη προσπάθεια από την παρθενική πτήση με το ηλεκτρικό wingsuit της BMW μπορούμε να τη δούμε παρακάτω.