Παύση συνομιλιών μεταξύ Hyundai-KIA και Apple


Σύμφωνα με δημοσίευμα, τα στελέχη της Hyundai-KIA και της Apple διέκοψαν τις συνομιλίες σχετικά με την πιθανή συνεργασία τους για τη δημιουργία ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου τού αμερικανικού επιχειρηματικού κολοσσού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/2/2021

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα έγινε γνωστό ότι στελέχη της Hyundai Motor και της KIA Motors ξεκίνησαν διερευνητικές επαφές με ομολόγους τους στην Apple με σκοπό να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατή η συνεργασία τους για τη δημιουργία του αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου που φημολογείται ότι θέλει να κατασκευάσει η αμερικανική υπερεθνική.

Όμως, σε πρόσφατο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι επαφές σταμάτησαν εξαιτίας της ενόχλησης των ανθρώπων της Apple για τη δημοσιότητα που πήρε η είδηση περί συνομιλιών με τον κορεατικό Όμιλο, καθώς προσπαθούν επί χρόνια να κρατήσουν μυστική τη διαδικασία εξέλιξης ενός αυτοκινήτου που θα φέρει το εμπορικό σήμα της.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες των δύο μερών και πότε. Στην αμερικανική εταιρεία δεν φαίνεται να βιάζονται για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ κατά καιρούς έχουν συνομιλήσει και με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ωστόσο, αρνητικές φωνές για μια τέτοια προοπτική υπάρχουν και εντός του κορεατικού Ομίλου.

Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που συμφωνούσαν με την Apple το πιθανότερη ήταν να αναλάμβανε την κατασκευή του νέου μοντέλου η KIA, στο εργοστάσιό της που βρίσκεται στην πολιτεία της Τζώρτζιας, στις ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η Hyundai ελέγχει την KIA αυτό θα ήταν ένα ενδοεταιρικό «χτύπημα» εναντίον της πρώτης. Επιπλέον, λόγω ενός δημοσιεύματος στον κορεατικό Τύπο, η τιμή της μετοχής της KIA αυξήθηκε κατά 14,3% τις τελευταίες ημέρες.

Σε αυτό αναφερόταν ότι ενόψει της πιθανής συνεργασίας, η Apple θα επένδυε τέσσερα τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) σε περίπτωση συμφωνίας.