Τι απέγινε το βυθισμένο πλοίο με τα 4.200 αυτοκίνητα της Hyundai;


Έναν χρόνο μετά το ναυάγιο ενός οχηματαγωγού πλοίου ανοιχτά του της Geοrgia και την καταστροφή 4.200 αυτοκινήτων, οι προσπάθειες απομάκρυνσής του δείχνουν να αποδίδουν.

  • 9/11/2020

Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν ένα φορτηγό πλοίο με 4.200 καινούργια αυτοκίνητα της Hyundai ανετράπη έξω από τις ακτές της Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,

Τα 19 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως ενώ τέσσερα ακόμα απεγκλωβίστηκαν από το εσωτερικό του μισοβυθισμένου πλοίου χάρη στις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών.

Φυσικά δεν υπήρχε καμία ελπίδα διάσωσης του ίδιου του πλοίου ή του πολύτιμου φορτίου του, το οποίο σχεδόν 14 μήνες μετά παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έχοντας κολλήσει στα αβαθή, οποιαδήποτε επιχείρηση ρυμούλκησης φάνταζε ανέφικτη, έτσι τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της απομάκρυνσης του πλοίου άρχισαν να εξετάζουν άλλες λύσεις.

Τελικά προκρίθηκε εκείνη του τεμαχισμού του πλοίου αλλά και του φορτίου του σε μικρότερα μέρη τα οποία θα μπορούσαν να μετακινηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο του ναυαγίου.

Ο τεμαχισμός του MV Golden Ray θα πραγματοποιηθεί με μία γιγαντιαίων διαστάσεων αλυσίδα η οποία φτάνει σε μήκος τα 122 μέτρα και η οποία θα διαδραματίσει τον ρόλο του αλυσοπρίονου, μόνος που αντί για έναν κορμό δέντρου στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστεί να κόψει ένα οχηματαγωγό πλοίο.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την κοπή του MV Golder Ray σε οκτώ κομμάτια γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής ή ακόμα και την πρόκληση πυρκαγιών στο σκουριασμένο σκαρί του πλοίου.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αρχές έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο, σε ένα τέτοιας κλίμακας εγχείρημα τα απρόοπτα καραδοκούν και ουδείς μπορεί με σιγουριά να δηλώσει ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο διάστημα της μίας εβδομάδας.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελευταία πράξη του δράματος για το MV Golden Ray και τα 4.200 οχήματα που μετέφερε πρόκειται σύντομα να γραφτεί και θα είναι εξίσου εντυπωσιακή με την πρώτη.