Pick Patras: Σοβαρά ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας στον αγώνα καρτ στην Πάτρα


Πέντε συλλήψεις για το ατύχημα, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 6χρονο Φώτη που τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα κάρτ έπεσε πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. 

  • 20/9/2021

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια του ατυχήματος που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός μικρού παιδιού, όταν οδηγός καρτ έχασε το έλεγχο του οχήματός του και έπεσε με δύναμη πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά τη διάρκεια του 13ου Patras International Circuit for Kart που διοργανώνεται κάθε χρόνο στους δρόμους της πόλης.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά, επικεντρωνόμαστε στα εξής:

  • Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας σχετικά με τη θέση των θεατών, τα μέτρα διαφυγής και ότι άλλο προβλέπεται σε έναν αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διεξάγεται στο κέντρο μιας πόλης;
  • Πώς είναι δυνατόν τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» τελικά να μην προσφέρουν καμία… προστασία στους θεατές.

Θα γραφθούν πολλά και θα ακουσθούν πολύ περισσότερα, η ουσία είναι πώς ένα παιδί λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του παρακολουθώντας έναν αγώνα καρτ.

Είναι ένα σημαντικός λόγος η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος πρέπει να φθάσει σε βάθος…

Πριν από μερικές μέρες είχαμε μια επιτυχημένη διεξαγωγή του ΕΚΟ Rally Acropolis με πολύ κόσμο και χωρίς κανένα παρατράγουδο κάτι που δείχνει πώς όταν τηρούνται οι κανόνες οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι ελάχιστες, ενώ να θυμίσουμε  και το τραγικό ατύχημα πριν από μερικούς μήνες σε αγώνα dragster, όπου ένα οδηγός έχασε τη ζωή του λόγω πλημμελών μέτρων ασφαλείας.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι πήγε στραβά, ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο για τον επιτυχημένο αυτό θεσμό που γίνεται κάθε χρόνο στην Πάτρα.

Σταθερή η κατάσταση, κρίσιμα τα επόμενα για τον 6χρονο Φώτη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας του 6χρονου Φώτη εμφανίζονται οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων όπου νοσηλεύεται διασηλωνωμένο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση το παιδί από το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο μικρός νοσηλεύεται σε βαθιά καταστολή και οι γιατροί περιμένουν να περάσει το κρίσιμο 48ωρο πριν κάνουν προσπάθεια να τον "ξυπνήσουν" για να δουν πώς θα ανταποκριθεί, κάτι που ίσως γίνει την Τρίτη, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thebest.gr.

Στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το μεσημέρι της Κυριακής νοσηλεύεται ο μικρός Φώτης και σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέα Ηλιάδη: «Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο αιμάτωμα και δεν θα χρειαστεί χειρουργείο. Είμαστε αισιόδοξοι και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει ο μικρός Φώτης στην οικογένειά του».

Η αξονική/μαγνητική τομογραφία δεν έδειξε εσωτερικό αιμάτωμα στον κεφαλάκι του, κάτι που εκτιμάται θετικά και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την πορεία της υγείας του.

Συλλήψεις των υπευθύνων

Η Αστυνομία προχώρησε σε 4 συλλήψεις μελών της διοργανώτριας αρχής του 13ου Patras International Circuit for Kar και του οδηγού του καρτ που φέρεται πώς τραυμάτισε το παιδί, με την κατηγορία για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Ο πατέρας του 6χρονου μιλώντας στην ιστοσελίδα thebest.gr είπε πώς «Το παιδί ήταν μέσα από τα κιγκλιδώματα, είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Το κάρτ χτύπησε στα ζέρσεϊ και τα κάγκελα με τεράστια δύναμη, σχεδόν πέταξε. Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα».

Η ανακοίνωση των διοργανωτών

 «Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίδειξη το καρτ με το Νο2 αποσταθεροποιήθηκε στην ευθεία μετά από επαφή με άλλο καρτ και χτύπησε στα προστατευτικά πλαστικά (ζέρσεϊ). Στη συνέχεια η πορεία του ήταν ανεξέλεγκτη και χτύπησε ένα διερχόμενο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο. Λόγω της εξέλιξης αυτής αποφασίστηκε η διακοπή του PICK. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για την κατανόησή τους. Από την πρώτη χρονιά οργάνωσης του PICK πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει η ασφαλής διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων εντός πίστας».