Πλησιάζουν οι κάμερες που θα κόβουν κλήση για ηχορύπανση


Μετά τις κάμερες ταχύτητας έρχονται και κάμερες ηχορύπανσης με στόχο να πιαστούν στα... πράσα οι οδηγοί των οχημάτων με "πειραγμένες" εξατμίσεις  

  • 17/2/2022

Η τεχνολογία αποδεικνύεται ένας πολύ σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια επιβολής του νόμου. Εδώ και χρόνια υπάρχουν στους δρόμους κάμερες-ραντάρ οι οποίες καταγράφουν τα οχήματα που κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και στη συνέχεια η κλήση πάει «πακέτο» στον οδηγό, ο οποίος καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει για την ενέργειά του.

Το επόμενο στάδιο αυτή της τεχνολογίας είναι οι κάμερες που έχουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και καταγράφουν τον ήχο της εξάτμισης από τα διερχόμενα οχήματα. Αυτό το σύστημα έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και έχει ξεκινήσει να λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο για λογαριασμό της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Όταν οι κάμερες «συλλάβουν» όχημα που προκαλεί ηχορύπανση, ο οδηγός ειδοποιείται από το αρμόδιο γραφείο και του ζητείται να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε να διορθώσει τον ήχο της εξάτμισης. Αν δεν το πράξει τότε θα λάβει κλήση 875 δολαρίων.

Αν ούτε αυτό το πρόστιμο καταφέρει να τον συνετίσει, τότε επιβάλλονται νέες κυρώσεις μέχρι να πάει στο συνεργείο και να κατεβάσει επιτέλους την αγαπημένη του Akrapovic, τοποθετώντας στη θέση της το εργοστασιακό σύστημα.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τόνισε πως το νέο μέτρο δεν έχει καμία σχέση με τον "πόλεμο" που έχει κηρύξει εδώ και λίγους μήνες η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul σε αυτούς που προκαλούν ηχορύπανση.

Η Κυβερνήτης το περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε μία νέα διάταξη που αύξησε τα σχετικά πρόστιμα από τα 150 στα 1.000 δολάρια. Όπως τονίστηκε το μέτρο με τις κάμερες θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο και τότε θα αποφασιστεί το αν και το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του.

Πάντως, με όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, το σενάριο που θέλει τις κάμερες ηχορύπανσης να περνούν στα «χέρια» της τροχαίας και να αρχίζει η... βροχή από κλήσεις, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Άλλωστε μία αντίστοιχη διάταξη υπογράφτηκε στις αρχές του έτους στην Γαλλία και προβλέπει την πιλοτική λειτουργία των συγκεκριμένων καμερών για τα δύο επόμενα χρόνια. Συμπερασματικά προκύπτει ότι είναι θέμα χρόνου να τις δούμε και στα μέρη μας. Το αν τελικά λειτουργήσουν σωστά ή αν θα έχουν την ίδια μοίρα με τις κάμερες ταχύτητας, είναι μια άλλη ιστορία…