Ποια είναι αυτή η κούκλα Miura P400;


Πρόκειται για την Lamborghini που είχε πρωταγωνιστήσει στην περιβόητο ταινία «The Italian Job» που είχε γυριστεί το 1969.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/5/2019

Αυτή η Miura P400 με την φανταχτερή πορτοκαλί βαφή είχε πρωταγωνιστήσει στην σκηνή που έδειχνε την καταδίωξη στο Great St. Bernard Pass . Ουσιαστικά το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ηθοποιός Rossano Brazzi (στο ρόλο του Roger Beckermann) δεν ήταν η Miura που είδαμε να καταστρέφεται στην σκηνή, αλλά μια άλλη αχρηστευμένη που είχε παραχωρηθεί από την ιταλική εταιρία στην Paramount Pictures.

Στο τέλος των γυρισμάτων, και μόλις επέστρεφε στο εργοστάσιο, η Miura από την ταινία ήταν έτοιμη για παράδοση στον πρώτο ιδιοκτήτη της, έναν Ιταλό από τη Ρώμη. Μάλιστα, το 2005 και αφού είχε αλλάξει μερικές φορές χέρια αγοράστηκε από το Norbetto Ferretti της ομώνυμης εταιρείας κατασκευής γιοτ και γιού του πρώτου εμπόρου που την είχε πάρει μετά τα γυρίσματα.

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια και έχοντας περάσει από τα χέρια διάφορων ενθουσιωδών συλλεκτών, η P400 αγοράστηκε το 2018 από τον τωρινό ιδιοκτήτη και συλλέκτη Fritz Kaiser από το Λιχτενστάιν, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του "The Classic Car Trust". Μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε η αυθεντικότητα του αυτοκινήτου και η Lamborghini Polo Storico πιστοποιεί την Miura P400 με το υπ’ αριθμόν σασί #3586.

Ο Enzo Moruzzi, που είχε αναλάβει τότε την μεταφορά της Miura, θυμάται: "Υπήρχε μία Miura P400 σχεδόν έτοιμη από την γραμμή παραγωγής, στο σωστό χρώμα και με λευκό δερμάτινο εσωτερικό. Ήταν αισθητικά όμοιο με το κατεστραμμένο και αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ταινία. Το μόνο που μας ανησυχούσε ήταν τα κομψά λευκά δερμάτινα καθίσματα, δεδομένου ότι το αυτοκίνητο έπρεπε να επιστρέψει στο Sant'Agata σε τέλεια κατάσταση. Ζήτησα λοιπόν να βγουν έξω, αντικαθιστώντας τους με ένα σετ μαύρων δερμάτινων καθισμάτων που χρησιμοποιήσαμε για δοκιμές. Η μόνη διαφορά ήταν τα προσκέφαλα, τα οποία στη Miura συνδέονται με το διαχωριστικό τζάμι μεταξύ του διαμερίσματος του οδηγού και του χώρου του κινητήρα, τα οποία δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν έγκαιρα. Στην ταινία, μπορείτε να δείτε τα αρχικά λευκά προσκέφαλα".