Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακριβότερη βενζίνη από την Ελλάδα;


Η Ελλάδα φιγουράρει πολύ ψηλά στη λίστα με την ακριβότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρώπη, έχοντας μπροστά της μόνο 4 χώρες. Ποιες είναι αυτές;

  • 17/6/2022

Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να... τραβούν την ανηφόρα δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι "τρέμουν" κάθε φορά που επισκέπτονται βενζινάδικο προκειμένου να ανεφοδιάσουν το όχημά τους.

Ειδικά στη χώρα μας το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο αφού η βαριά φορολογία που εφαρμόζεται διαχρονικά στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις υψηλές διεθνείς τιμές έχουν διαμορφώσει μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση.

Η Κυβέρνηση τονίζει πως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα δεν είναι δυνατή την παρούσα φάση αφού τα δημοσιονομικά δεν το επιτρέπουν και είναι πιθανό να υπάρξει εκτροχιασμός με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να απλώσει χέρι βοηθείας στους πολίτες με το πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων Fuel Pass το οποίο ετοιμάζεται να επεκταθεί την επόμενη εβδομάδα, ενόψει των καλοκαιρινών εξορμήσεων και της αύξησης της κίνησης στα ελληνικά νησιά όπου οι τιμές στα πρατήρια έχουν απογειωθεί.

H αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι περισσότερο συμβολική αφού αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά τους πολίτες, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στο γκάλοπ που κάναμε πριν από λίγο καιρό και ενώ οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Γερμανία εφάρμοσε μια δέσμη μέτρων προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των τιμών των καυσίμων η οποία απέδωσε άμεσα, ενώ παράλληλα έριξαν την τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μ.Μ.Μ. στα 9€ για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να αφήσουν τα οχήματά τους και να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.  

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα επιβάλλονται δύο φόροι στα καύσιμα. Ο ένας είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που είναι στο 24% και ο άλλος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αντιστοιχεί σε 0,70€/λίτρο. Αμφότεροι είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη με λίγες χώρες να μας προσπερνούν στη σχετική λίστα.

Σύμφωνα με το globalpetrolprices.com το οποίο καταγράφει τις τιμές των καυσίμων σε όλες τις χώρες του κόσμου, μέχρι και την 13η Ιουνίου 2022 η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη για τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (2,408€) έχοντας μπροστά της μόνο τις Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία. Αναλυτικά η λίστα

ΧώραΜέση τιμή αμόλυβδης
1. Νορβηγία2,595€
2. Δανία 2,549€
3. Φινλανδία2,540€
4. Ισλανδία2,496€
5. Ελλάδα2,408€
6. Ολλανδία2,368€
7. Σουηδία2,208€
8. Πορτογαλία2,170€
9. Ην. Βασίλειο 2,128€
10. Βέλγιο 2,121€

Τα δεδομένα αναφορικά με τις τιμές του diesel δείχνουν να είναι καλύτερα σε σχέση με την αμόλυβδη αφού η Ελλάδα όχι μόνο δεν βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις αλλά βγαίνει και εκτός της πρώτης δεκάδας. Συγκεκριμένα είναι στην 13η θέση με μέση τιμή τα 2,035€ ανά λίτρο. Στην πρώτη πεντάδα της συγκεκριμένης λίστας βρίσκουμε τις Σουηδία (2,512€), Νορβηγία (2,494€), Ισλανδία (2,413€), Φινλανδία (2,387€) και Δανία (2,226).

Τέλος, αρκετά πιο δύσκολη είναι η κατάσταση αναφορικά με το υγραέριο κίνησης (LPG) αφού στον παγκόσμιο πίνακα (!) η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και συγκεκριμένα στην τρίτη από την κορυφή, με μέση τιμή τα 1,114€ ανά λίτρο. Πρώτη στη λίστα είναι η δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία με 1,382€ και δεύτερη η Σουηδία με 1,289€.