Ποιος… απειλεί τον Elon Musk μέσω “Twitter”;


O Elon Musk και ο Dmitry Rogozin, ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας αντάλλαξαν μηνύματα μέσω «Twitter» τα οποία θα μπορούσαν να εκληφθούν σαν απειλή για τον ιδρυτή της Tesla και της «SpaceX».

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ, ΠΗΓH: ROAD AND TRACK.
  • 12/5/2022

«Αν πεθάνω υπό μυστηριώδεις συνθήκες, χάρηκα που σας γνώρισα». Με αυτή τη φράση απάντησε ο Elon Musk σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter τού Dmitry Rogozin, πρώην Αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και νυν Γενικού Διευθυντή της «Roscosmos», της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο Musk έχει «μπει στο στόχαστρο» τού Rogozin από το 2020 όταν η SpaceX κατάφερε να στείλει στο διάστημα Αμερικανούς αστροναύτες και να τους επαναφέρει με ασφάλεια στη Γη, έπειτα από πολλά χρόνια. Μέχρι τότε, η NASA χρησιμοποιούσε τους ρωσικούς πυραύλους «Soyuz» γι’ αυτό, πληρώνοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό κάθε φορά.

Η ιστορία εν συντομία

Το 2014, ο Dmitry Rogozin, οποίος τότε ήταν ακόμα Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άμυνα της χώρας του, είχε σχολιάσει ειρωνικά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Αμερικανών να δημιουργήσουν ξανά έναν λειτουργικό πύραυλο για το διαστημικό πρόγραμμά τους. Συγκεκριμένα, ο Rogozin είχε πει ειρωνικά ότι θα πρέπει να το κάνουν με τη χρήση τραμπολίνου.

Όταν η SpaceX κατάφερε πριν από δύο χρόνια να φέρει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή «Demo-2» για λογαριασμό της NASA, ο Musk έγραψε στο Twitter: «Το τραμπολίνο δουλεύει!». Αυτό πυροδότησε τότε μια διελκυστίνδα αναρτήσεων μεταξύ τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να εξασθενήσει σταδιακά. 

Η διαδικασία αναζωπυρώθηκε πρόσφατα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από την SpaceX να στείλει δορυφορικά πιάτα της θυγατρικής της «Starlink» για τη συνέχιση λειτουργίας του διαδικτύου εκεί. Η SpaceX ανταποκρίθηκε και ως τώρα έχει δώσει περισσότερα από 10.000 τα οποία χρησιμοποιούν το σήμα που λαμβάνουν από τους περισσότερους των 2.000 σε αριθμό δορυφόρους που έχει η «Starlink».

Ο Elon Musk κατηγορήθηκε από τους Ρώσους ότι «στηρίζει τις φασιστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Ουκρανία παρέχοντάς τους στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό υλικό». Ο ίδιος είπε ότι αυτή την άποψη έχει και ο Dmitry Rogozin ο οποίος τη μετέφερε στην κυβέρνηση της Ρωσίας. Έτσι (ο Musk), έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter (το οποίο εξαγόρασε πρόσφατα):«Αν πεθάνω υπό μυστηριώδεις συνθήκες, χάρηκα που σας γνώρισα».