Πώς βρέθηκε αυτό το Ford F-150 στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Κύκλου; (photos)


Για τη "διάσωση" του ειδικά διαμορφωμένου Ford F-150 στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση όπου συμμετείχαν δύτες, μηχανήματα επίπλευσης καθώς και ένα ελικόπτερο... βαρέων καθηκόντων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TRANSGLOBAL CAR EXPEDITION
  • 31/8/2022

Την περασμένη Άνοιξη, η Transglobal Car Expedition έκανε δοκιμές στην περιοχή Nunavut του Καναδά, προκειμένου να προετοιμάσει τα οχήματά ττης για τη μεγάλη εξόρμηση της επιχείρησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024.

Είχε όμως μία απώλεια, όταν το στρώμα πάγου μεταξύ του ειδικά διαμορφωμένου για τις συνθήκες, Ford F-150, ονόματι Arctic Trucks AT44, και των παγωμένων υδάτων του Αρκτικού Κύκλου, έσπασε, με αποτέλεσμα το όχημα να καταλήξει στον πάτο του βυθού.

Ο πάγος ήταν, σύμφωνα με την ομάδα, πολύ ασταθής, και αυτό ήταν το γεγονός που οδήγησε στο συμβάν. Κανένας από το 16-μελές πλήρωμα δεν τραυματίστηκε, με την ομάδα να συνεχίζει το ταξίδι της ακόμα βορειότερα.

Η ομάδα Transglobal Car Expedition δημιουργήθηκε από την ελβετική ΜΚΟ, GoodGear, με σκοπό να «φέρει καινοτόμες τεχνολογίες σε τοποθεσίες ανά τον κόσμο για τη βελτίωση των τοπικών κοινοτήτων και την ανάπτυξη επιστημιακής έρευνας.» Ακολουθεί μία πολιτική κατά την οποία η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της εκάστοτε τοποθεσίας είναι απαγορευτική, οπότε η κατάστρωση του σχεδίου για την ανάκτηση του F-150 από τον βυθό της θάλασσας ξεκίνησε άμεσα.

Στη «διάσωση» του βυθισμένου AT44, συνέδραμε η ομάδα Arctic Trucks North America, η οποία κατέφτασε στο σημείο με δύτες, μηχανήματα επίπλευσης και ένα ελικόπτερο βαρέων καθηκόντων.

Αφού το πλήρωμα των δυτών κατάφερε να επαναφέρει το όχημα στην επιφάνεια της θάλασσας, τοποθετώντας μεγάλες φουσκωτές συσκευές πάνω σε αυτό, το ελικόπτερο κατάφερε με την τέταρτη προσπάθεια να ανασηκώσει το F-150 και να το μεταφέρει στο επιχειρησιακό κέντρο της επιχείρησης, στην περιοχή Gjoa Haven, 300 km μακριά από το σημείο.

«Αυτό το συμβάν βελτίωσε τις γνώσεις μας όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την επερχόμενη πλήρη παγκόσμια εξόρμησή μας το 2024,» είπε η Transglobal Car Expedition σε σχετική δήλωση. «Προσέφερε επίσης σημαντικά δεδομένα για τη βιωσιμότητα των ταξιδιών επί πάγου στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που κάνει το ταξίδι επί πάγου πολύ πιο επικίνδυνο για τις ιθαγενείς κοινότητες και άλλους ανθρώπους που ταξιδεύουν πάνω στον πάγο.»