Πως σχεδίασα τη Maserati MC12! (βίντεο)


Ο Frank Stephenson, σχεδιαστής της Maserati MC12 μας μιλάει για το πώς σχεδίασε ένα αυτοκίνητο ικανό να κερδίζει πρωταθλήματα, χωρίς όμως να επισκιάζει τις Ferrari!

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 20/7/2020

Για το συγκεκριμένο σχεδιαστή δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά. Και στο παρελθόν έχουμε δημοσιεύσει βίντεό του που μας εξηγεί πως μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες σχεδίασε την πρώτη BMW X5, ή από πού εμπνεύστηκε εκείνη τη διάσημη αεροτομή του Ford Escort Cosworth. Σήμερα είναι η σειρά να μας μιλήσει για τη Maserati MC12, ένα ακόμα ξεχωριστό αυτοκίνητο που φέρει τη σχεδιαστική του υπογραφή.

Η βάση για την MC12 ήταν η Ferrari Enzo. Οι δύο εταιρίες ανήκαν, προφανώς, στο ίδιο γκρουπ, οπότε ήταν λογικό αρκετά στοιχεία να είναι κοινά. Δεν θα έπρεπε όμως με κανένα τρόπο η Maserati να επισκιάσει τη Ferrari. Κάτι που, εν μέρει, ήταν εύκολο, αφού το ένα αυτοκίνητο απευθυνόταν σε κανονικούς οδηγούς, για χρήση σε δρόμο, ενώ το άλλο προοριζόταν για αγώνες.

Η σχεδίαση έγινε με βάση τις ανάγκες του αγωνιστικού αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας αρκετά στοιχεία που του έδιναν μία αρκετά δραματική σιλουέτα, όπως το μακρύ, ανασηκωμένο πίσω μέρος. Όσο για τα 25 αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας, που απαιτούνταν για να πάρει την ομολογκασιόν, αυτά προέκυψαν στη συνέχεια, με τις απαραίτητες μετατροπές.

Στο συγκεκριμένο βίντεο ίσως δεν υπάρχουν τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως σε άλλα της ίδιας σειράς. Παρόλα αυτά, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν λεπτομέρειες πίσω από την MC12, καθώς και όσοι βρίσκουν συναρπαστική τη διαδικασία του σχεδιασμού, έχουν κάθε λόγο να πατήσουν το play.