Πώς θα πουλά τα αυτοκίνητά της στην Ευρώπη η VinFast;


Η βιετναμέζικη εταιρεία VinFast ανακοίνωσε ότι θα διαθέτει τα μοντέλα της στην ευρωπαϊκή αγορά είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/11/2021

Η VinFast, μια άγνωστη στα καθ’ ημάς αυτοκινητοβιομηχανία τού Βιετνάμ, ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να δημιουργεί αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Η νεοσύστατη εταιρεία είναι η μόνη του κλάδου στην ασιατική χώρα και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα στελέχη της έχουν μεγάλες βλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά.

Βάσει όσων είπε η κυρία Bich Tran, Διευθύνουσα Σύμβουλος τής VinFast Ευρώπης, σε πρώτη φάση, τα οχήματά της αναμένεται να πωλούνται στην Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει ήδη το VF e35 και σύντομα θα παρουσιάσει και το VF e36, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μεταξύ 19-28 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε η κυρία Tran, οι πωλήσεις τους θα γίνονται σύμφωνα με το πρότυπο της Tesla, δηλαδή είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω των φυσικών καταστημάτων που θα δημιουργήσει η εταιρεία σε επιλεγμένα σημεία των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο εμπορικής ανάπτυξης της εταιρείας στην Ευρώπη, από το 2023 τα μοντέλα της θα είναι διαθέσιμα και στις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιταλία. Στην τελευταία, βασίζονται αρκετά λόγω της συνεργασίας που έχει η VinFast με τον οίκο Pininfarina ο οποίος σχεδίασε τα δύο μοντέλα της.

Προς το παρόν, όλα τα αυτοκίνητά της κατασκευάζονται στο εργοστάσιο Hai Phong το οποίο βρίσκεται βόρεια του Βιετνάμ. Η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ακόμα στις ΗΠΑ. Εάν η εμπορική πορεία της στην Ευρώπη είναι ικανοποιητική θα πράξει το ίδιο και στη Γηραιά Ήπειρο.

Η VinFast συνεργάζεται με πολλούς ευρωπαίους προμηθευτές, κυρίως Γερμανούς, για να έχει τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη που πληρούν τα στάνταρ ασφάλειας και αξιοπιστίας. Το VF e36 (φωτογραφίες), στο οποίο βασίζονται κυρίως οι άνθρωποι της εταιρείας για την ευρωπαϊκή αγορά, θα είναι διαθέσιμο από το προσεχές καλοκαίρι στην Ευρώπη. Είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV το οποίο διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 408 PS. Έχει μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 90 kWh οι οποίες δίνουν θεωρητική αυτονομία μεγαλύτερη από 480 km.