Renault 4: Η επιστροφή!


Η Renault αναβιώνει τα θρυλικά 4 και 5 ως ηλεκτρικά ρετρό μοντέρνα μοντέλα. Πρώτο θα έρθει το 5 το 2023 και αμέσως θα ακολουθήσει το R4. Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτό.

  • 16/4/2022

Το Renault 5 επιστρέφει το 2023 ή το αργότερο το 2024 ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και ήδη έχουμε δει την πρωτότυπη εκδοχή του αυτοκινήτου πόλης που θα αναβιώσει το θρύλο του ονόματος με τον αριθμό 5.

To σύγχρονο R5 θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο και όπως μας δείχνει η εικόνα της πρωτότυπης εκδοχής του, πρόκειται να ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχεδιαστικές αναλογίες του μακρινού προγόνου του φερμένες στη σύγχρονη εποχή με νέα ρετρό-μοντέρνα στοιχεία.

Renault 5
Renault 5

Όμως, δεν θα είναι το μόνο θρυλικό μοντέλο του παρελθόντος της γαλλικής μάρκας που θα αναγεννηθεί. Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Renault με τον τίτλο “Renaulution” περιλαμβάνει συνολικά επτά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που πρόκειται να παρουσιάσει η γαλλική φίρμα έως και το 2025 και το Renault 4 θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault, κατά την παρουσίαση του πλάνου “Renaulution” δεν αποκάλυψε ευθέως την πρόθεση αναβίωσης του αμιγώς ηλεκτρικού Renault 4, αλλά την άφησε έξυπνα να εννοηθεί, λέγοντας: «Θα αναβιώσουμε ένα άλλο μαγικό, θα έλεγα εμβληματικό, αστέρι. Εσωτερικά το ονομάσαμε «4ever», για να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να το κάνουμε ένα νέο κλασικό μοντέλο.»

Τα νέα Renault 4 και 5 θα είναι τα μεγάλα όπλα των Γάλλων για να κυριαρχήσουν στην κατηγορία Β των ηλεκτρικών μοντέλων. Θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση, με προσεκτικά διαφοροποιημένη σχεδίαση, ώστε να μην «κανιβαλιστούν» σε πωλήσεις μεταξύ τους. Το νέο Renault 5 θα είναι ένα ρετρό hatchback μοντέλο της κατηγορίας Β, ενώ το 4 θα έχει έναν πιο εκτός δρόμου χαρακτήρα με crossover γονίδια.

Το νέο4 θα ακολουθήσει πιστά την SUV λογική στην εμφάνιση, καθώς αναμένεται να τοποθετηθεί στην κατηγορία των μικρών ηλεκτρικών crossover κάτω από το Captur. Όπως και με το νέο Renault 5, περιμένουμε να δούμε μια σειρά από ρετρό σχεδιαστικές πινελιές, όπως οι προβολείς και η γρίλια που κάθονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο και το νέο ρετρό σήμα της Renault.

Τεχνικά η βάση των νέων 4 και 5 θα είναι η ηλεκτρική πλατφόρμα CMF-BEV για τα compact μοντέλα, η οποία μειώνει το κόστος εξέλιξης κατά 33% σε σύγκριση με το Zoe και θα έχει ηλεκτρικό σύστημα κίνησης ισχύος 100 kW. Η μέγιστη αυτονομία των οχημάτων που βασίζονται στην πλατφόρμα CMF-BEV αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα.

Τα νέα Renault 4 και 5 θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο παραγωγής  ηλεκτρικών οχημάτων ElectriCity της Renault στη Βόρεια Γαλλία.