Ρωσία: Καλπάζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων – Το μοντέλο των 7.000 ευρώ που σαρώνει


Μετά από ένα «φτωχό» σε πωλήσεις 2022 η ρωσική αγορά αυτοκίνητου δείχνει να επανακάμπτει, με τους Κινέζους να αναπληρώνουν το κενό που προέκυψε από τις κυρώσεις της Δύσης.

  • 5/7/2023

Τεράστια αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Autostat η αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 έφτασε το 151,8% αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την ανάκαμψη μετά την ύφεση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την αποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι για χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις και τα ανταλλακτικά που εισάγονταν από το εξωτερικό. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο ότι οι κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

Το 2022 οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έπεσαν κατά 59% και μεγάλες εταιρείες σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Μία από αυτές ήταν και η Renault η οποία μεταβίβασε το μερίδιό της στην AvtoVAZ. To Autostat, επικαλούμενo στοιχεία από τη συμβουλευτική εταιρεία PPK, αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023 πουλήθηκαν 82.407 αυτοκίνητα όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι οι ταξινομήσεις ήταν μόλις 32.731.

Η Lada ήταν πρώτη στην εγχώρια αγορά για τον Ιούνιο (23.777 αυτοκίνητα) ενώ την ίδια στιγμή αύξησε το μερίδιό της για το πρώτο εξάμηνο του έτους από 20,8% που ήταν πέρυσι σε 33,5% φέτος. Το πρώτο αυτοκίνητο σε πωλήσεις ήταν το Lada Granta του οποίου η παραγωγή είχε σταματήσει πέρυσι τον Μάρτιο μιας και η ανάπτυξή του είχε γίνει σε συνεργασία με τη Renault.

Η Lada δεν άφησε αυτόν... τον «άσσο στο μανίκι της να πάει χαμένος και τον Ιούνιο ξεκίνησε ξανά την παραγωγή του. Σήμερα το Lada Granta διατίθεται σε έκδοση sedan, liftback, hatchback, cross αλλά και station wagon ενώ η τιμή του ξεκινά λίγο πάνω από τα 692.000 ρούβλια που αντιστοιχούν σε περίπου 7.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα η πρώτη πεντάδα των εταιρειών με τις περισσότερες πωλήσεις συμπληρώθηκε από κινεζικές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Chery (10.081), Haval (8.278), Geely (6.903) και Changan (3.940), δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι Ασιάτες κατάφεραν να καλύψουν ένα μέρος από το κενό που προκάλεσε στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου η αποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Με πληροφορίες από το Reuters