Seat: Νέες εκδόσεις για Ibiza και Arona με φόντο τη βιωσιμότητα (photos)


Η Seat κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα «ντύνοντας» τα Arona και Ibiza με ανακυκλωμένα υλικά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SEAT
  • 19/5/2023

Βιωσιμότητα, εξηλεκτρισμός, εξανθράκωση, είναι λέξεις που έχουν βαρύτατη σημασία στη σημερινή εποχή. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν βήματα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον, σε μία προσπάθεια να γίνει η αυτοκίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική για το περιβάλλον.

Seat Arona Marina Pack
Seat Arona Marina Pack

Ένα τέτοιο βήμα κάνει κι η Seat, λανσάροντας ένα νέο πακέτο για το εσωτερικό της καμπίνας των Arona και Ibiza, σε συνεργασία με την Seaqual Initiative, οργανισμός που βοηθά και αγωνίζεται για τον καθαρισμό των ωκεανών, και την Autoneum, προμηθευτής ισοθερμικών και ακουστικών προϊόντων για αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει τη Seat να γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά της Borgers, θυγατρική της Atroneum, που θα βοηθήσουν να ανασυρθούν πάνω από 2 εκατ. πλαστικά μπουκάλια από τον βυθό του ωκεανού.

Έτσι, τα Arona και Ibiza αυξάνουν τη βιωσιμότητά τους, με μία ειδική έκδοση, ονόματι Marina Pack, που προσφέρει στα δύο μοντέλα νέα καλύμματα καθισμάτων κατασκευασμένα από νήμα Seaqual, ενώ τα πατάκια και το πάτωμα της καμπίνας έχουν φτιαχτεί από ανακυκλωμένο πλαστικό που βρέθηκε στη θάλασσα.

Για τη δημιουργία αυτών των υλικών, η Seaqual Initiative και η Borgers συνεργάζονται με ΜΚΟ, ψαράδες, τοπικές κοινότητες και φυσικά τις αρχές, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Εγκεκριμένα προγράμματα καθαρισμού των θαλασσών συλλέγουν απορρίμματα από τον βυθό και την επιφάνεια των θαλασσών, των ποταμών και των εκβολών τους. Μετά τη διαλογή των διαφορετικών τύπων υλικών και απορριμμάτων, το πλαστικό καθαρίζεται και μετατρέπεται σε ανακυκλωμένο «θαλάσσιο» πλαστικό. Έπειτα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή του νήματος και του πολυέστερ που φέρει η νέα ειδική έκδοση των Arona και Ibiza.

«Η Seat είναι αφοσιωμένη στο να βρίσκει καινοτόμες λύσεις για τους στόχους βιωσιμότητάς μας. Πρότζεκτ όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, όχι μόνο θα βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της, αλλά και συμβάλλει στη συνεχόμενη προσπάθεια καθαρισμού των θαλασσών, ποταμών κι ωκεανών,» είπε ο Dr. Werner Tietz, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας και εξέλιξης των Seat και Cupra. «Η Seat είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσικού πόρου που βρίσκεται πολύ κοντά μας, τη Μεσόγειο θάλασσα.»

Σύμφωνα με την ίδια τη Seat, τα Arona και Ibiza με το νέο πακέτο Marina Pack θα περάσουν στην παραγωγή τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έκανε γνωστό κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης, όμως αναμένεται ότι θα περάσει σύντομα σε νέες ανακοινώσεις σχετικά.