Stellantis και Samsung «ρίχνουν» 2.5 δις στις ΗΠΑ για εργοστάσιο μπαταριών


Τα εγκαίνια της νέας μονάδας στην Indiana είναι προγραμματισμένα για το 2025 και θα δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας.

  • 26/5/2022

H Stellantis και η Samsung έδωσαν τα χέρια και ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου στην Indiana των ΗΠΑ όπου θα κατασκευάζει μπαταρίες. Στόχος είναι τα εγκαίνια να γίνουν το 2025 και η αρχική ετήσια παραγωγή να φτάσει τα 23 GWh ενώ το πλάνο αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στα 33 GWh.

Το ύψος της χρηματοδότησης για τα φτιαχτεί η νέα μονάδα θα είναι 2.5 δις δολάρια (2.3 δις ευρώ) ενώ θα δημιουργηθούν 1.400 νέες θέσεις εργασίας όπου θα καλυφθούν από κατοίκους των γύρω περιοχών. Τα συστήματα μπαταριών που θα κατασκευάζονται θα μεταφέρονται στα εργοστάσια της Stellantis στη βόρεια Αμερική ώστε να εφοδιάζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα του ομίλου.

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και οι μηχανές θα πάρουν μπροστά το πρώτο τετράμηνο του 2025. Από τη μεριά της η Samsung SDI θα εφαρμόσει την καινοτόμα τεχνολογία PRiMX, η αποκάλυψη της οποίας έγινε στο πλαίσιο του CES 2022 τον Ιανουάριο.

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της Stellantis «Dare Forward 2030» και αποτελεί μέρος της χρηματοδότησης των 30 δις ευρώ που θα διαθέσει συνολικά ο όμιλος μέχρι και το 2025 παγκοσμίως και αφορά τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων του.

«Η σημερινή ανακοίνωση εδραιώνει την περαιτέρω ανάπτυξη των εργοστασίων μπαταριών και αποτυπώνει την σταθερή κατεύθυνση της Stellantis προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών CO2 όπως περιγράφεται από το πλάνο Dare Forward 2023», δήλωσε ο CEO τoυ ομίλου Carlos Tavares.