Στους 1.000 ίππους ο κινητήρας της νέας Toyota Supra (Video)


Μετά από αρκετούς μήνες εξέλιξης, ο βελτιωτικός οίκος του Stephan Papadakis κατάφερε να αυξήσει την ισχύ του εξακύλινδρου κινητήρα των 3,0 λίτρων της νέας Toyota Supra στους 1.000 ίππους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/11/2019

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απογοητεύτηκαν στο άκουσμα της απόφασης της Toyota να συνεργαστεί με την BMW για τη δημιουργία της νέας Supra. Ακόμα περισσότεροι ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η απόδοση του εξακύλινδρου κινητήρα των 3,0 λίτρων δεν ήταν αρκετή για να δώσει συνέχεια στον θρύλο του εμβληματικού τετράτροχου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η είδηση ότι το εξακύλινδρο μοτέρ της νέας Toyota Supra έφτασε τους 1.000 ίππους αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα το να αυξήσεις την ιπποδύναμη ενός κινητήρα σε αυτά τα επίπεδα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις τα περισσότερα από επιμέρους μέρη του.

Στην προκειμένη περίπτωση ο βελτιωτικός οίκος του Stephan Papadakis στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τοποθέτησε στον straight six των Βαυαρών σφυρήλατα πιστόνια και μπιέλες, νέα εισαγωγή αέρα, καθώς και νέα εξαγωγή στην οποία προσαρμόστηκε ένας μεγαλύτερος υπερσυμπιεστής καυσαερίων.

Όπως είναι φυσικό χρειάστηκε να… παρακαμφθεί και η ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης του κινητήρα, ενώ ο άμεσος ψεκασμός καυσίμου αντικαταστάθηκε με έμμεσο.

Το αποτέλεσμα, πάντως, δικαιώνει τις προσπάθειες του Stephan Papadakis και της ομάδας του, καθώς στη δυναμομέτρηση που ακολούθησε ορισμένων αποτυχημένων προσπαθειών ο αναβαθμισμένος κινητήρας της νέας Toyota Supra κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1.000 ίππων και των 1.200 Nm ροπής.