Συνεργασία ανθρώπου και ρομπότ στη Ford (Video)


H Ford Γερμανίας συνέβαλε στη δημιουργία του «Robbie», ενός ρομποτικού βραχίονα ο οποίος μπορεί να συνεργάζεται με άτομα που έχουν μια κινητική δυσκολία και δουλεύουν στην γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/5/2022

Ο κ. Dietmar Brauner είναι ένας δραστήριος εργαζόμενος της Ford ο οποίος αγαπά τη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων αλλά και να συντηρεί παλιά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Δουλεύει στη «Μπλε Οβάλ» για τριάντα χρόνια έχει δεν θέλει να κάνει κάτι άλλο.

Ωστόσο, ένα ατύχημα που είχε του δημιούργησε κινητική δυσκολία στους ώμους και τους καρπούς των χεριών του, δυσκολεύοντας τον στην εργασία του και προκαλώντας του πόνο από την πίεση που χρειάζεται να εξασκεί στην εργασία του.

Ο κ. Brauner τοποθετεί το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων στη γραμμή παραγωγής του «EcoBoost» κινητήρα και αυτό απαιτεί την εφαρμογή σχετικής πίεσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ωστόσο, το πρόβλημα του πόνου και της κινητικής δυσκολίας που έχει τον εμποδίζουν να κάνει τη δουλειά του όπως θα ήθελε.

Τη λύση έδωσαν τα στελέχη της Ford τα οποία συνεργάστηκαν με τους φοιτητές και καθηγητές του Πολυτεχνείου του Aachen, όπως και με τις Αρχές της Βεστφαλίας-Ρηνανίας (του ομόσπονδου κρατιδίου στο οποίο βρίσκεται η πόλη). Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές χρηματοδότησαν την έρευνα για την εξεύρεση λύσης με το ποσό των 372.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του «Robbie», όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά ο ρομποτικός βραχίονας που συνδράμει τον κ. Brauner στην εργασία του. Αυτός τοποθετεί τα καπάκια του συστήματος μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων σε προκαθορισμένες βάσεις και το ρομπότ αναλαμβάνει να πάρει, να τα μεταφέρει στη θέση τους στο μπλοκ του κινητήρα και να τα πιέσει για να ενσωματωθούν σε αυτόν, Κατόπιν ο κ. Brauner τα βιδώνει σταθερά με τη βοήθεια αερόκλειδου.

Το συγκεκριμένο «cobot» («collaborative robot») και ο άνθρωπος συνεργάζονται με απόλυτη ασφάλεια καθώς ο «Robbie» έχει αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται εάν υπάρχει το χέρι του στην περιοχή που κινείται ο βραχίονας και δεν λειτουργεί εάν δεν αυτό δεν έχει απομακρυνθεί πριν.

Οι δοκιμές του ρομποτικού βραχίονα διήρκεσαν ενάμιση χρόνο μέχρι να είναι όλα εντάξει και μπορεί να συνεργάζεται με τον άνθρωπο αποτελεσματικά και χωρίς πρόβλημα. Τα στελέχη της Ford, βλέποντας το θετικό αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη συνύπαρξη σκοπεύουν να εφαρμόσουν και άλλα «cobots» για να συνδράμουν περισσότερους εργαζόμενους της εταιρείας που αντιμετωπίσουν κάποιο κινητικό πρόβλημα. Παρακάτω, μπορούμε να δούμε το σχετικό βίντεο από τη συνύπαρξη ανθρώπου και συνεργατικού ρομπότ στη γραμμή παραγωγής.