Tα νέα μοντέλα της Opel στη Φρανκφούρτη


Το νέο Corsa, το Astra με νέους κινητήρες, το Grandland X Plug-in Hybrid4 και το νέο Opel Zafira Life θα είναι τα βασικότερα μοντέλα της Opel στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ. : ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/8/2019

Η Opel είναι μία από τις εταιρείες που έχουν πολλά να δείξουν στην προσεχή έκθεση  αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η συγκυρία θέλει να παρουσιάσει δύο από  τα κυριότερα μοντέλα στη γκάμα της, το Corsa και το Astra. Εκτός αυτών, θα παρουσιαστεί η Plug-in Hybrid4, τετρακίνητη έκδοση του Grandland X καθώς και το νέο Zafira. Ας δούμε αναλυτικότερα καθένα από αυτά.

Νέο Opel Corsa

Την έκτη «γενιά» του supermini μοντέλου της Opel το πρωτογνωρίσαμε στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή του, η οποία προηγήθηκε, στις αρχές του καλοκαιριού. Τώρα, σειρά έχουν οι εκδόσεις με τους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Αυτοί έχουν απόδοση από 75 PS έως 130 PS, αναλόγως του τύπου αυτών. Σε ό,τι αφορά τη μέση τυποποιημένη κατανάλωση κατά τον κύκλο «WLTP», αυτή κυμαίνεται από 3,7-5,4 l/100 km εντός πόλης, από 2,9-4,1 l/100 km εκτός αυτής ενώ η μέση κυμαίνεται από 4,0-6,4 l/100 km. Σε ό,τι αφορά τη μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 104-144 g/km, αναλόγως του κυβισμού και του τύπου του κινητήρα.

Οι άνθρωποι της Opel προσπάθησαν να μειώσουν το βάρος του καινούργιου Corsa και το εξέλιξαν ώστε να έχει καλύτερη οδική συμπεριφορά συγκριτικά με πριν. Επίσης, φρόντισαν να το εξοπλίσουν με τα πιο σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, όπως αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης («Forward Collision Alert») με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης («Automatic Emergency Braking») και ανίχνευσης πεζού, cruise control και σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας («Lane Keep Assist»). 

Επιπλέον, θα διαθέτει φώτα «IntelliLux LED» με αντιθαμβωτική δέσμη και το σύστημα «Flank Guard» με έλεγχο ραντάρ. Στον εξοπλισμό του –και αναλόγως του επιπέδου αυτού– περιλαμβάνονται τα «Multimedia Radio», «Multimedia Navi» με έγχρωμη οθόνη αφής 7,0” και το κορυφαίο σύστημα «Multimedia Navi Pro» με έγχρωμη οθόνη αφής 10,0”, το πλήρως ψηφιοποιημένο cockpit του Corsa-e και η υπηρεσία τηλεματικής «Opel Connect» με live πλοήγηση, άμεση σύνδεση με υπηρεσία οδικής βοήθειας, κλήση έκτακτης ανάγκης και πολλές ακόμα λειτουργίες.

Opel Astra

Το Astra θα διατίθεται με δύο καινούργιους, υπερτροφοδοτούμενους, τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες οι οποίοι έχουν εξελιχθεί από τους ανθρώπους της Opel πριν την εξαγορά της από τον Όμιλο PSA. Έχουν κυβισμό 1.2 l και 1.4 l και αποδίδουν από 110 PS έως 145 PS. Από την Opel ανακοινώνεται ότι η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή τους (κατά «WLTP») κυμαίνεται μεταξύ 5,2-6,4 l/100 km, ενώ η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνεται μεταξύ 119-142 g/km.

Το μικρομεσαίο μοντέλο θα εφοδιάζεται και με ένα καινούργιο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT), εκτός από το χειροκίνητο έξι σχέσεων. Αναφορικά με τον εξοπλισμό του, θα διαθέτει νέα κάμερα εμπρός και ψηφιακή κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα ενημερωδιασκέδασης «Multimedia Navi Pro», φώτα «IntelliLux LED», ηχοσύστημα της «Bose» και σύστημα επαγωγικής φόρτισης για smartphone.

Grandland X Hybrid4

Είναι η Plug-in Hybrid και τετρακίνητη έκδοση του Grandland X. O υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας έχει μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 200 PS και διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες μέγιστης ισχύος 109 PS έκαστος, έναν σε κάθε άξονα.

Ο πίσω λειτουργεί ως σύστημα τετρακίνησης. Οι μπαταρίες είναι λιθίου-ιόντων και έχουν ενεργειακό φορτίο 13,2 kWh. Το Grandland X Hybrid4 μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο για μια απόσταση 52 km (βάσει του κύκλου «WLTP»), ενώ διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας για την κίνησή του: ηλεκτρικό, υβριδικό, AWD και Sport. Έχει αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων ενώ το επίπεδο εξοπλισμό του είναι υψηλό.

Νέο Opel Zafira Life

Η τέταρτη «γενιά» του πολυχρηστικού μοντέλου ανανέωσε τον χαρακτήρα του, σε μια εποχή όπου η ζήτηση για τέτοια οχήματα έχει μειωθεί συγκριτικά με ό,τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν. Το Zafira Life προορίζεται κυρίως ως όχημα μεταφοράς ατόμων ή προσωπικού και για τον λόγο αυτό θα διατίθεται σε τρεις εκδοχές αναφορικά με το μήκος του. Αυτό θα είναι 4,60 m («Small»), 4,95 m («Medium») και 5,30 m («Large»). Κάθε μία από τις τρεις εκδοχές μπορεί να δεχθεί μέχρι και εννέα καθίσματα στο εσωτερικό της.

Οι πλαϊνές πόρτες είναι ηλεκτρικά συρόμενες και μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν και με την κίνηση του ποδιού κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου. Το ύψος του φτάνει τα 1,9 m ενώ ο χώρος αποσκευών του κυμαίνεται μεταξύ 3.600-4.600 l, αναλόγως του μήκους του οχήματος. Ο εξοπλισμός του είναι υψηλός, ενώ θα διατίθεται και σε έκδοση «Lounge», όπου θα είναι πολυτελές και θα διαθέτει και πτυσσόμενα τραπεζάκια.