Ταξί αυτόνομης οδήγησης από τις Mobileye και Sixt


Η Mobileye, θυγατρική της Intel Corporation, παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου, το όχημα αυτόνομης οδήγησης που δημιούργησε και το οποίο θα κυκλοφορεί ως ταξί στη γερμανική πόλη σε συνεργασία με τη Sixt.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/9/2021

Η Mobileye δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη και δημιουργία τεχνολογίας για οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Το αυτοκίνητο που κατασκεύασε παρουσιάστηκε στο Μόναχο και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία στους δρόμους του από τα μέσα του 2022, όπως και στο Τελ Αβίβ, την ισραηλινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Amnon Shashua, ιδρυτής της Mobileye, τα συγκεκριμένα οχήματα είναι εξαθέσιακαι δεν θα έχουν επιτηρητή οδηγό πίσω από το τιμόνι τους. Θα παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης στους πελάτες και θα κυκλοφορούν βασιζόμενα αποκλειστικά στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Για τον λόγο αυτό, η Mobileye θα συνεργαστεί με τη Sixt, τη γνωστή εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι αυτή θα αναλάβει τη συντήρηση και την επιμελητεία των συγκεκριμένων αυτοκινήτων αλλά αυτά θα ανήκουν στην πρώτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Shashua, το αρχικό σχέδιο προβλέπει να τεθούν σε κυκλοφορία περίπου 50 «ρομποταξί» και αργότερα να επεκταθεί η χρήση τους και σε άλλες χώρες πέραν της Γερμανίας και του Ισραήλ. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει στα υπόλοιπα κράτη το οποίο αφορά στους περιορισμούς κυκλοφορίας των οχημάτων αυτόνομης οδήγησης. Πάντως, ο κ. Shashua πιστεύει ότι ως το τέλος της δεκαετίας αυτά θα εξαπλωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Τέλος, η Mobileye ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Schaeffler για την από κοινού εξέλιξη και δημιουργία μιας καινούργιας πλατφόρμας τύπου skateboard που θα έχει ενσωματωμένη στο πάτωμα τη συστοιχία μπαταριών και η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης.