Tαχυφορτιστής που δεν χρειάζεται Wall Box!


Η Bosch παρουσίασε έναν φορτιστή για αμιγώς ηλεκτρικά ή Plug-in Hybrid οχήματα ο οποίος προσαρμόζεται τόσο σε απλή παροχή όσο και σε wallbox, αλλά δεν είναι διαθέσιμος ακόμα στην αγορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/9/2021

Η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου ή Plug-in Hybrid μοντέλου συνεπάγεται και την αγορά ενός καλωδίου για ταχυφορτιστή, πέραν αυτού για την πλήρωση των μπαταριών σε απλή παροχή οικιακού δικτύου. 

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρχουν στο αυτοκίνητο και οι δύο τύποι καλωδίου φόρτισης. Όμως, στην Bosch βρήκαν μια πρακτική λύση ώστε να αποφεύγεται το επιπλέον κόστος για την απόκτησή τους αλλά και για να μην καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο πορτμπαγκάζ.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, παρουσίασαν ένα καλώδιο στη μία άκρη του οποίου μπορεί να προσαρμοστεί είτε ρευματολήπτης σούκο, για φόρτιση σε οικιακό δίκτυο, είτε ο αντίστοιχος μετασχηματιστής που το μετατρέπει σε Τύπου 2 ή Τύπου 3, δηλαδή για τη χρήση του σε ταχυφορτιστή.

Το καλώδιο της Bosch μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες ενός αυτοκινήτου σε παροχή από 2,3 kW έως 22 kW και ζυγίζει 40% λιγότερο από το αντίστοιχο που προορίζεται αποκλειστικά για ταχυφορτιστή. Διαθέτει σύστημα που διακόπτει τη λειτουργία του σε περίπτωση υπερφόρτωσης ή υπερθέρμανσης, καθώς και ένδειξη θερμοκρασίας. Προς το παρόν, η Bosch δεν έχει ανακοινώσει πότε θα αρχίσει να διαθέτει το συγκεκριμένο καλώδιο στην αγορά, ούτε το κόστος του.