Τεκμήρια: Έρχεται μείωση κατά 30% από το 2025 - Η αντίδραση του ΣΕΑΑ


Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων χαιρετίζει τη κυβερνητική εξαγγελία, κρίνοντάς της αναγκαία ώστε να δώσει ώθηση στην αγορά των μεγαλύτερης αξίας οχημάτων.

  • 4/5/2023

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται η συζήτηση για τα τεκμήρια και τη πολυπόθητη μείωσή τουςπου αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου μετά και την κυβερνητική εξαγγελία για μείωση κατά 30%, για τα εισοδήματα του 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025).

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) με ανακοίνωση χαιρετίζει τη συγκεκριμένη εξαγγελία κρίνοντάς της απολύτως αναγκαία για να πάρει μπροστά η αγορά των μεγαλύτερης αξίας οχημάτων και συνεπώς να προκύψουν σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα ο ΣΕΑΑ βάζει στο «τραπέζι» και το φλέγον θέμα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος υπολογίζεται σε αυτοκίνητα από 1.929 κ.εκ. μέχρι και 2.500 κ.εκ. στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης. Από εκεί και πάνω, για κινητήρες με περισσότερα κυβικά εκατοστά, το ποσοστό αγγίζει το 13% της δαπάνης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΕΑΑ:

«Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για τα εισοδήματα του 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025) θα μειωθούν τα «τεκμήρια»  κατά 30%.

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, πρόκειται για μια αναγκαία και απολύτως θετική αλλαγή. Ο ΣΕΑΑ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι τα τεκμήρια είναι πολλαπλάσια από το πραγματικό κόστος χρήσης (καύσιμα, ασφάλιση, συντήρηση κλπ).

Συγχρόνως, τα εξωπραγματικά τεκμήρια στα αυτοκίνητα αποτρέπουν την πώληση οχημάτων μεγαλύτερης αξίας. Αυτοκίνητα που θα προσφέρουν σημαντικά δημοσιονομικά έσοδα, πχ. Τέλος Ταξινόμησης, ΦΠΑ κλπ.

Η μείωση των τεκμηρίων των αυτοκινήτων επίσης θα εκλογικεύσει ένα συνδεδεμένο με αυτά, παράλογο, ετήσιο φόρο, το «φόρο πολυτελούς διαβίωσης», με βάση πλέον τα € 308, αντί € 440 που ισχύει σήμερα.

Ο ΣΕΑΑ χαιρετίζει τις ως άνω εξαγγελίες και παράλληλα ζητεί από την κυβέρνηση να εξαλείψει πλήρως και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που όχι μόνο δεν προσφέρει κρατικά έσοδα, αντιθέτως στερεί».