Τέλος εποχής για τη Lotus Elise (Video)


Στη Lotus, αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή τής Elise έπειτα από 25 χρόνια παρουσίας της στην αγορά, βάζοντας τέλος σε ένα εμβληματικό μοντέλο της βρετανικής εταιρείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/4/2021

Η Lotus Elise σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τη φιλοσοφία που είχε υιοθετήσει ο Colin Chapman, ο ιδρυτής της εταιρείας. Το μικρό βάρος της και ο καθαρόαιμος σπορ χαρακτήρας τού roadster μοντέλου ήταν αυτά που το έκαναν να ξεχωρίζει.

Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και γι’ αυτή. Η Lotus Elise 240 Final Edition είναι η τελευταία έκδοση του μοντέλου θα πάψει να παράγεται εντός της χρονιάς. Σε αυτή, ο χωρητικότητας 1,8 λίτρων υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας έχει μεγαλύτερη ισχύ από πριν η οποία φτάνει τους 240 HP/7.200 rpm (243 PS), εξού και η ονομασία της. Η μέγιστη ροπή του είναι 244 Nm/3.000-7.000 rpm.

H Lotus Elise 240 Final Edition επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 4,5 sec και η τελική ταχύτητά της φτάνει τα 237 km/h. Η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή της είναι 7.8 l/100 km και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 177 g/km. 

H Elise παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και άρχισε να κατασκευάζεται σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1996. Καθώς είναι η τελική έκδοση του μοντέλου, οι άνθρωποι της Lotus φρόντισαν να την εξοπλίσουν καλύτερα από ποτέ, μιας και θα αποτελεί και συλλεκτικό αντικείμενο.

Έτσι, η Elise 240 Final Edition διαθέτει έγχρωμη οθόνη TFT στη θέση του πίνακα οργάνων, με δύο διαφορετικές επιλογές για την απεικόνιση των ενδείξεων. Μία όπου οι ενδείξεις θα προσομοιώνουν αυτές των αναλογικών οργάνων και μία όπου θα παραπέμπουν σε αυτές ενός αγωνιστικού οχήματος, με ψηφιακή ένδειξη της ταχύτητας και το στροφόμετρο σε μορφή βαθμονομημένης μπάρας.

Το τιμόνι είναι επανασχεδιασμένο, επενδεδυμένο με δέρμα και αλκαντάρα και επίπεδο στο κάτω μέρος του. Τα ίδια υλικά καλύπτουν και το εσωτερικό της Elise 240 Final Edition, ενώ θα υπάρχει και μεταλλικό ταμπελάκι με την ονομασία της έκδοσης. Ο αλουμινένιος μοχλός ταχυτήτων δεν καλύπτεται στο κάτω μέρος του και είναι ορατή η συνδεσμολογία στη βάση του. 

Για το αμάξωμα, τα στελέχη της Lotus επέλεξαν χρωματισμούς που είναι αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και κάποια τα οποία να παραπέμπουν στο αγωνιστικό παρελθόν και την ιστορία της βρετανικής εταιρείας. Τέλος, ειδικά σχεδιασμένοι για την περίσταση θα είναι και οι τροχοί διάστασης 16 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών πίσω.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο από τους συντελεστές του διαδικτυακού καναλιού «Carfection» στο οποίο αντιπαραβάλλουν την Elise πρώτης γενιάς και την Elise 240 Final Edition με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο η δεύτερη παραμένει πιστή στο σπορ πνεύμα της αρχικής και του Colin Chapman.

 Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.