Τέλος εποχής για το Jeep Cherokee μετά από 50 χρόνια


Η παραγωγή του έχει διακοπεί και δύσκολα θα συνεχιστεί. Τα πλάνα της Stellantis για την επόμενη μέρα του SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 24/3/2023

Μια πορεία που ξεκίνησε το 1974, έφτασε σε στιγμές δόξας αλλά και βρέθηκε σε κατιούσα τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκε. Πριν από λίγες μέρες σταμάτησε η παραγωγή του Jeep Cherokee.

Ένας αξιωματούχος της εταιρείας επιβεβαίωσε το γεγονός, μιλώντας στο Drive, επισημοποιώντας το τέλος εποχής για το SUV που ξεκίνησε να παράγεται το 1974 ως δίθυρο, με πλαίσιο τύπου σκάλα, πριν η επόμενη γενιά «πατήσει» σε αυτοφερόμενο το 1984.

Η πορεία της πασίγνωστης σχεδίασης ολοκληρώθηκε αρχικά το 2001 στις ΗΠΑ, για να συνεχίσει στην Κίνα μέχρι το 2014. Τότε ήταν που η Jeep το επανέφερε στην αγορά της Βόρειας Αμερικής ως μεσαίο crossover, με την 5η γενιά του.

Το εργοστάσιο Belvidere του Illinois τέθηκε σε αδράνεια την 1η Μαρτίου και ταυτόχρονα σταμάτησε και η παραγωγή του Cherokee. Αυτό το «πάγωμα» μπορεί να είναι μόνιμο, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων που θα έχει η Stellantis με το εργατικό συνδικάτο United Auto Workers.

Βέβαια, το όνομα «Cherokee» δε θα εξαφανιστεί εντελώς από τη γκάμα της Jeep. Υπάρχει το Grand Cherokee, το οποίο ανανεώθηκε πέρυσι και αναμένεται να μείνει στην αγορά τουλάχιστον για τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Stellantis ξεκαθάρισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να παραμείνει στη συγκεκριμένη κατηγορία και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέο μεσαίο SUV, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα διατηρήσει το όνομα Cherokee και πότε θα λανσαριστεί.

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 16 Απριλίου 2023, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: The Drive